Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

19.3.10

Nyt puhutaan ryijyistä!


Ryijystä on tullut trendituote. Minulle ryijy on ollut trendituote nuoruudesta asti. Itse tekemäni ryijy on ollut seinälläni koko ajan. Toisessakin huoneessa seinää on komistanut peritty ryijy, joka on vuodelta 1950. Ryijy on englanniksi rug, mutta myös mattoa tai peittoa voi kutsua sanalla rug.

Suomen Käsityön Ystävien 130-juhlavuoden kunniaksi taiteilija Osmo Rauhala suunnitteli lehden mukaan ensimmäisen ryijytyönsä, Sananjalka-ryijyn. Käsillä tekeminen ja käsityöt ovat nyt muotia ja niin onkin hyvä.

Tein oman ryijyni teini-ikäisenä oppikoulujen kesäloman aikana. Ryijyn tekemisen organisoi äitini, jota parempaa arkielämän organisaattoria en ole tavannutkaan myöhemmin. Tuskin itse motivoiduin kovasti ryijyn tekemiseen, mutta koska äitini tilasi Käsityön Ystäviltä mallin ja tarvikkeet ja laittoi loimineen kaiken valmiiksi kangaspuihin, ei siinä muu auttanut. Niinpä hapsujen pujottelu kangaspuissa alkoi. Kuvion näkemiseksi ja seuraamiseksi kangaspuut asetettiin niin, että kesäinen päivänvalo lankesi hyvin työhön. Loppujen lopuksi hapsujen pujottelu ja solmiminen sujui aika vauhdikkaasti, ja mallin kuvio alkoi hahmottua. Ryijyn tekeminen lomatyönä oli melko hyvä idea äidiltäni eikä työhön kulunut ollenkaan koko kesää. Kertaakaan ei edes tullut mieleen keskeyttää homma.

Olen myöhemmin usein miettinyt, mikä tekemäni ryijyn nimi mahtoi ollakaan. Mallissa on ikään kuin lintuja puidena oksilla. Nyt kun ryijyistä on ollut juttuja lehdissä ja on ollut näyttelyitä,
olen yrittänyt nimetä omaani Kaukametsäksi, mutta eihän se sen niminen ole selvästikään. Nimi on todella kiusannut mieltäni monet vuodet, mutta kerrankin tapahtui muistissa ihme. Yhtäkkiä sieltä pulpahti nimi Laululehto. Ryntäsin heti googlaamaan onko sellaista ryijyä olemassa. Kylläpä on. Omalla ryijylläni on sama suunnittelija kuin Kaukametsälläkin ja ovat tyylillisesti samanlaisia. Oletan, että ko. ryijyt edustivat tuolloin uutta suuntausta ryijymaailmassa. On aika kummallista että suunnittelija on ollut mies, Aapo Härkönen. Alussa mainitsemani Osmo Rauhalan ryijyn ilmoitettiin maksavan valmiina 3200 euroa. En tiedä onko hinta korkea vai ei, mutta omaani en aio myydä.

Viikko sitten pyrähdin katsomaan Lasipalatsissa olevaa Yli Rajan-ryijynäyttelyä. Ryijyt olivat aika minimaalisia, jotkut lähes patalapun kokoisia. Käytetyt värit olivat kauniita ja samassa ryijyssä käytettiin vain yhden värin eri skaaloja. Näytteillä oli aivan eri tyylilajin ryijyjä kuin omani sekä muodoiltaan että malleiltaan.

Nyt omaa ryijyä muistellessa täytynee myös herätä sen huoltamiseen eli tuuletus saattaisi tehdä oikein hyvää sillekin.

7 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Aapo Härkönen oli nainen. Hän asui 1970-luvulla Hämeenlinnassa meidän naapurissa. Hän maalasi tauluja ja suunnitteli ryijyjä.

maaliskuuta 25, 2010  
Anonymous Anonyymi said...

Hei!
Näin juuri Aappo Härkösen Kaukametsä-ryijyn. Onko Tuulalla kuvaa omasta ryijystään tai tietääkö hän mistä kuvia Kaukametsästä ja muista löytyisi.
terv Hilpi

kesäkuuta 05, 2010  
Blogger Tuula said...

Hei Hilpi!

Kuva ryijystäni on otettu ja se liitetään blogiini niin pian kuin hallitsen kuvan liittämisen blogiin.
Kiitos mielenkiinnostasi.

terv. Tuula

kesäkuuta 15, 2010  
Anonymous Anonyymi said...

Hei!
Eksyin sivuillesi ja löysin kommentin taiteilija Aappo Härkösestä. Hän oli anoppini, s. 1912 k. 1991. Aappo oli hänen taiteilijanimensä, oikealta nimeltään oli Kaino Lemmikki Härkönen.
Terv. Mia

elokuuta 12, 2011  
Blogger Päivi Hieta said...

Hei Mia,
Olet laittanut viestisi nettiin vuosia sitten, mutta kokeilen onneani, jos tämä tavoittaisi vielä sinua. Olen hetken keräillyt ryijyjä ja Aappo Härkösen ryijyt ovat kiehtovia. Itse edesmenneestä anopistasi olisin ollut sen verran kiinnostunut että olisin kysynyt miksi miehinen nimimerkki? Osaatko sanoa montako ryijyä hän on kaikkiaan suunnitellut? Päivi Hieta

heinäkuuta 05, 2019  
Anonymous Anonyymi said...

Harmi, että tämä Härkösen miniä ei vastannut. Olen etsinyt tietoa eräästä ryijystä, jonka luulen olevan Härkösen, o.s. Toivola, suunnittelema, varmistusta ei vain ole tullut. Ryijyn kuva on ryijygalleria sivustolla.Minun silmiini siinä on sähkötolppa ja sähkölankoja, mutta voi tietysti olla ihan muutakin. Sinisävyinen ryijy, olisi tosi mukava kutoa se itselle, sopisi uuden asuntoni väreihin.

tammikuuta 14, 2022  
Anonymous Anonyymi said...

Vastaan Anonyymin kysymykseen koskien Aappo Härkösen sinisävyistä ryijyä ...jos tarkoitat lila-sävyistä ryijyä ? Nimeksi on usein sanottu "Tammikuu" . Lisätietoja taiteilijasta ja hänen tuotannostaan löytyy FB-sivuilta "Ryijy, Suomalainen perinnetekstiili" .

helmikuuta 15, 2023  

Lähetä kommentti

<< Home