Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

29.10.09

Pablo Picasson näyttelyssä

Noin viikko sitten osallistuin Helsingissä paljon mainostettuun Picasson näyttelyyn. Näyttely oli laaja ja esitti Picasson parhaimpia teoksia. Taulut oli siirretty suurimmaksi osaksi Pariisin Picasso-museosta, joka on parasta aikaa saneerauksessa. Näyttelyssä ei tuolloin aamupäivällä ollut vielä ruuhkaista, vaikka kyllä väkijoukkoa riitti saleissa ihan sopivasti. Kaikki teokset pääsi kuitenkin näkemään hyvin. Pablo ei ole mikään suosikkimaalarini, mutta jotain hänen arvostaan kuvannee se, että vuonna 2006 hänen rakastajattarestaan Dora Maarista maalaamastaan taulusta maksettiin New Yorkissa 75 milj. euroa. Kun vielä tiedetään, että hän oli hyvin tuottelias ja maalasi 50 000 taulua, jätti hän jälkipolville muhkean perinnön.

Pablo eli 1881-1973. Viime sunnuntaina hän olisi täyttänyt 128 vuotta. Hän eli kuitenkin jopa 92- vuotiaaksi. Sunnuntaina häntä on lehtitietojen mukaan muisteltu paitsi Helsingissä erilaisilla tapahtumilla myös täällä Espanjan Malagassa, missä hän syntyi ja vietti lapsuutensa. Picasson museo, Malagassa, on vielä käymättä, mutta on toki must go-listalla.

Pablo sai vaikutteita taiteen parissa työskenneeltä isältään, ja vapaan kasvatuksensa ansiosta hän alusta asti toteutti näkemyksiään tauluissaan mitä ihmeellisimmällä tavalla.
Ehkä eniten pidin Dora Maarista, Pablon rakastajattarestaan maalaamasta taulusta. Taulu oli hiukan lähempänä realismia kuin monet muut taulut. Pablo käyttikin tauluissaan monenlaisia suuntauksia kuten esim. sinistä, kubistista sekä surrealistista kautta. Lisäksi hän harrasti esim. kollaasin käyttöä. Kollaasi olisikin minulle ainoa laji, jota voisin harrastaa taiteessa, koska mikään kuva ei onnistuisi siveltimellä tehtynä.

Pablolla on melko sekavia kuvia. Esim. Nainen auringonotossa on sellainen maalaus, jossa ikäänkuin "mollamaija" olisi revitty irti jäsenistään ja aseteltu eri puolille taulua. Toinen jalka saattoi olla oikealla ja toinen vasemmalla puolen, rinnat kuin rattaan pyörät keskellä taulua, ja kädet myös aseteltuna jossakin päin taulua. Kun Pablo kuvasi jotain soitinta taulussaan, olikin pidettävä arvausta oliko tuossa kohtaa ehkä juuri kitaran kielet kuvattuna. Eräs isä Helsingin näyttelyssä järjestikin pikku tyttösilleen tietokilpailun, missä kohtaa taulun nimenä ollut asia oli kuvattuna. Siinä tietokilpailussa oli minunkin hauska roikkua vähän aikaa mukana.

Pablo Picasso ehti saada neljä lasta kolmen naisen kanssa. Francoise Gilotin kanssa hän sai kaksi lasta. Toinen heistä oli Paloma Picasso, joka on tullut tunnetuksi meikkimerkeistään. Taannoisella Brysselin matkalla ihmettelimme suomalaisen naisryhmän kanssa, miksi vaatimattoman meikkiliikkeen edessä oli väkeä. Selvisi, että Paloma Picassoa siinä odotettiin. Emme kuitenkaan jaksaneet jäädä siihen odottelemaan kuuluisuutta, kun Paloman nimellä mainostetut huulipunatkaan eivät kiinnostaneet.

Jään odottelemaan nyt aitoa Picasson maalausta, koska sellainen luvattiin arpoa kaikkien näyttelyssä käyneiden kesken. Eniten jäi ihmetyttämään taiteilijan koko nimi: Pablo Dieco Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano Santisima Trinidad Ruiz y Picasso. Ateneumin narikkamies sanoi muistavansa Pablon elinvuodet, jos joku sitä häneltä kysyy.

On käynyt myös ilmi, että Malagan lentokenttä, jota parhaillaan myllätään joka puolelta, on oikeasti nimeltään Pablo Ruiz Picasson kenttä.