Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

3.5.09

Vappuviuhinaa

Tämän vuoden vappu sujui melko vauhdikkaasti. Ensin ei ollut mitään ohjelmaa tiedossa ja sitten kohta olikin. Alkuviikosta yritin järjestää lippuja Vappumatineaan Finlandia-talolle, mutta molemmat tarjolla olevat ajankohdat olivat loppuunmyydyt. Virkailija ilmoitti, että vappuaattona olisi orkesterin kenraaliharjoitus ja sinne on vapaa pääsy. Niinpä sitten vappuaaton juhlinta alkoi jo klo 13 istumalla Finlandia-talon pääsalissa. Suuri yllätys oli, että sali oli lähes ääriään myöten täynnä. Lienee siis monivuotinen ilmiö, että kenraaliharjoitukseen osallistumista tarjotaan korvikkeeksi loppuunmyydyistä matineoista.

Vappumatinea sisälsi tunnin ajan lyhyitä, tuttuja ja kevään alkuun liittyviä esityksiä. Okko Kamu toimi kapellimestarina ja bassona lauluosuuksissa Matti Salminen. Kuulimme Wagneria, Sibeliusta, Sindingiä, Straussia, Kärkeä, Monosta ja Tribaultia. Lopussa Porilaisten marssin viimeisellä sävelellä Okko Kamu tuikkasi ohjauspuikollaan puhki vähää aikaisemmin saamansa ilmapallon, tahallaan. Vappupäivänä kyseinen matinea tuli myös suorana lähetyksenä radiosta, jota osittain tuli vielä kuunneltua mökkillemenomatkalla.

Vapunaaton ilta vietettiin Lauttasaaressa. Taksinkuljettaja kysyi jännittyneenä mihin osoitteeseen lähdettäisiin. Hän oli iloisen helpottunut siitä, ettei lähdetty Keskustan suuntaan. Kertoi mm. matkan varrella, että moni taxari jää varmaan kotiin vapunaattona. Taksinkuljettajien pahoinpitelyt ovat mm. lisääntyneet ja nyt oli jo tiedossa, että Keskustassa hulinoitiin. Siellä oli myös mielenosoituksia sekä laillisia, että laittomia. Niinpä rupattelimme lyhyen matkan ajan ikäänkuin vappua ei olisikaan ja rauha vallitsisi kaduilla.

Kotikutsut oli järjestetty nyyttikesti-idealla. Jouduin kovalla kiireellä tekemään täydennystä sovittuihin viemisiini, kun yksi pääruoista oli jäänyt mökin jääkaappiin. Ryntäilin ensin läheisimpään käyttämääni ruokakauppaan, mutta siellä oli sellainen jono, jota en ollut nähnyt ikinä ennen. Poistuin nopeasti paikalta ja muistin lähellä olevan toisen kaupan. Siellä taas liikkeessä oli vain yksi asiakas ja kysymiini ruokiin oli vastauksena: ei. Kuitenkin katsottuamme jo peitettyjen hyllyjen annoksia, löysin itselleni ostettavaa, hätä kun oli suuri. Kunhan vielä jo suljettu kassakone olisi toiminut. Jätin summan pojalle, tehköön hän lopputyön miten vain.

Aattoilta jatkui mukavasti ruoan ja juoman merkeissä auringon paistaessa parvekkeelle, jossa rupattelimme. Ulkona oli peilityyni meren lahti ja luonto heräävässä vaiheessa. Jokin nelihenkinen perhe näytti ikkunasta seurattuna lastaavan itsensä pienehköön moottoriveneeseen lähteäkseen saareen viikonlopun viettoon.

Tärkeä perheenjäsen, kissa, oli aina lähellä ja keskuudessamme. Välillä se ponnahti juoksujalkaa jollekin asialleen, mutta kohta taas tarjoutui silitettäväksi. Hauskinta oli nähdä miten ko. lemmikki oli myös hyvästelemässä oven suussa. Siinä se tapitti silmillään mitä tapahtui ja makoili levollisesti. Ilmeisesti se tuumaili, että ystävät täytyy hyvästellä, hänenkin.

Vappupäivänä pyrähdin pyörällä nopeasti poliittiseen vappujulaan. Kuuntelin kaikki vappupuheet. Välillä esiintyi ylioppilaiden pieni kuoro. Jouduin pikku hiljaa lähelle sisäkehää ihmisjoukossa, jossa huomasin itseni illan tv. uutisissa kauempaa kuvattuna. Eu-vaalit olivat luonnollisesti esillä kaikkien puheissa.

Iltapäivästä lähtien alkoi mökkivappu. Siihenkin kuului lähinnä auringosta nauttimista ja kevään kohinan ihmettelyä. Olipa tänä vuonna säiden puolesta ja muutenkin onnistunut vappu.