Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

29.4.09

Suomi on hyvä maa

Toissapäiväinen veteraanipäivä istutti television ääreen keskellä kirkasta päivää melkein kahdeksi tunniksi. Ensiksi tuli uusinta kaksi vuotta sitten pidetystä sotaveteraanikuorojen konsertista. Seuraavaksi tuli seurattua tänä vuonna Kajaanissa järjestettyä valtakunnallista veteraanijuhlaa.
Ulkona liehui lisäksi sinivalkoinen siniristilippumme. Sotaveteraaneille ei kuitenkaan koskaan tule liikaa juhlintaa tai arvonantoa. Enää muutamia vuosia näemme heitä keskuudessamme. Aikaa sotaveteraaneille on siis annettava nyt! Television ääressä tuli hyvin liikuttava olo veteraanien kuorolaulujen myötä. Finlandia-hymninkin saatoin kuulla molemmista ohjelmista.

Totesin, että esim. Sillanpään marssilaulu on erittäin mukaansatempaava, vaikka on jo vuodelta 1940. Laulu on sanoitettu F. E. Sillanpään runoon, joka on vuodelta 1939. Molemmat ohjelmat olivat jämäkästi eteneviä ja mielenkiintoisia. Sotilassoittokuntien musiikki on nykyäänkin aina tervetullutta korvilleni.

Työpaikallani järjestettiin joitakin vuosia sitten sodan muistamiseen liityvä tilaisuus. Olihan paikka toiminut aikanaan sotasairaalana. Sotaveteraanit olivat itse innokkaita tuottamaan ohjelmaa ja tulemaan sairaalaan. Yllätyksenä tuli päälle korsukuoron lauluesitykset muiden esitysten väleihin. Näytti siltä, että ko. tyyppinen ohjelma oli tärkeä työpaikan historiaan liittyen. Moni henkilökuntaan kuuluva lähti tilaisuudesta pois hieman liikuttuneena. Saattoihan olla myös omassa perheessä läheisiä sotaan liittyviä muistoja. Myöhemminkin järjestelytoimikuntaan kuulunut veteraani lähetti sotadokumentteja ja äänitteen sen aikaisesta radiohäirinnästä. Hänestä uhkasi tulla jo lopulta arkipäivän kiireitä rikkova häiritsijä, mutta rauhoittuihan hän lopulta.

Olen julistanut, etten anna muihin keräyksiin rahaa kuin sotainvalidien keräyksiin. Tulin myös käyneeksi Ystävänpäivänä nopealla vierailulla sotavammasairaalan Info-pisteessä. Minulla oli ilo viedä erään yhteisön puolesta kukkia ko. paikkaan siksi, että syntymäpäiviä viettänyt päivänsankari pyysi antamaan lahjoitukset syntypäivänsä kunniaksi sotainvalideille. Niinpä sitten orkidea sai paikkansa sotainvalidien pöydälle.

Suomi on hyvä maa meille suomalaisille (Adolf Ehrnrooth). Tätä vakuutta myös ulkopuolisena virustutkija Sarah Butcher lehdistölle kotimaassaan Britanniassa. Hän on työskennellyt Suomessa 11 vuotta ja suitsuttaa julkisia palveluja, lähes ilmaista terveydenhuoltoa, toimivaa joukkoliikennettä, lastentarhoja sekä tietysti koulutusjärjestelmää. Espanjasta palanneena voin puhua ainakin julkisen liikenteen puolesta. Aurinkorannikolla bussin näkeminen liikenteessä on harvinaisempaa ja bussia olen myös joutunut odottamaan pitkään keskustan pysäkillä. Eipä niitä busseja kulkenut myöskään Los Angelesissa, Bewerly Hillsissä. Silmän kantamattomassa etäisyydessä tien vieressä kulki vain pari muuta henkilöä koko suoran matkalla. Taxi olikin siellä tärkein kulkuväline.