Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

12.4.09

Espanja

Espanjan kävijänä on kai syytä laittaa itseänsä ns. kartalle!

Espanja on varsin iso valtio, 504 782 neliökilometriä. Asukkaita on myös paljon, 46 063 511.

Espanja on parlamentaarinen kuningaskunta. Nykyinen, pitkäaikainen kuningas Juan Carlos I, omaa ainoastaan latenttia vaikutusvaltaa eli hän on muodollinen valtion päämies. Espanjan kuningashuonetta arvostetaan kovasti. Nimellisesti kuningas on diplomaattisen koneiston sekä asevoimien ylipäällikkö. Juan Carlosta kuuntelevat myös poliitikot yli puoluerajojen.

Pääministeri Jose Luis Rodriguez Zapaterolla on politiikan ylin määräysvalta. Hallituspuolueena toimii sosialistipuolue, joka on oletettavasti vallassa vuoteen 2012. Zapatero uudisti juuri hallitustaan kuudella uudella ministerillä. Espanjassa on kaksikamarinen parlamentti. Alahuoneeseen, jossa lainsäädäntötyö tapahtuu, kuuluu 350 edustajaa. Parlamentin ylähuoneeseen eli senaattiin kuuluu 255 jäsentä. Käytännössä valta on kuitenkin alahuoneella eli eduskunnalla, joka voi hylätä senaatin ehdotukset. Pääoppositiopuolueena toimii nykyisin kansanpuolue.

Espanjassa on 17 autonomista aluetta ja kaksi autonomista kaupunkia. Laajin itsehallinto on Baskimaalla, Katalonialla, Galicialla ja Andalusialla. Espanjan kansallispäivää vietetään 12.10, joka on myös Amerikan löytämisen muistopäivä.

Espanjan historiallisesti viimeiset vaaran vuodet elettiin kolme vuosikymmentä sitten, kun maa siirtyi diktatuurista länsimaiseen demokratiaan. Pelättiin vasemmiston nousua ja toisaalta oikeistovoimien tukemaa sotilasvallankaappausta. Kansa äänesti kuitenkin viisaasti ja maltillinen kehitys voi jatkua demokratian merkeissä. Espanja on liittynyt YK:hon, Natoon, EU:hun ja EMU:uun.

Espanjalaisista 94 % on katolilaisia. Pääsiäinen on espanjalaisille tärkeä uskonnollinen tapahtuma-aika. Sitä vietetään ja juhlitaan vähintäänkin palmusunnuntaista alkaen. Kiirastorstai on espanjalaisilla vapaapäivä, kun taas maanantai on jo työpäivä. Jeesuksen ylösnousemisen johdosta täällä Fuengirolassakin nähtiin hieno juhlakulkue, jonka keskellä käveli mm. kaupunginjohtaja.
Kulkueen katsominen oli kokemuksena vaikuttava. Pienet lapsetkin taapersivat kulkueessa, joka pysähtyi vähän väliä, koska painavan Kristuksen kantotuolin kantaminen oli noin viidellekymmenelle miehelle raskasta puuhaa ja vaati levähdystä usein. Soittokunnat lisäsivät juhlavuuden tuntua.

Espanjaa ravistelee tällä hetkellä taloudellinen ahdinko niin kuin muitakin maita. Joissakin tuotteissa on havaittu deflaatiotakin. Fuengirolan turistihotelleissakaan ei ole tapahtunut pääsiäiselle tyypillistä hintojen nousua vaan on pysytty entisessä hintatasossa. Autojen ryöstely on lisääntynyt ja luonnollisesti työttömien määrä on noussut. Merellä ei seilaa entisessä määrin kauppalaivoja. Talojen rakentaminen on hiljentynyt ja myytävien asuntojen hinnat laskeneet. Espanjassa on muutenkin neljänneksi eniten köyhiä Euroopan maihin verrattuna. Kuitenkin vanhuksista huolehtiminen on parempaa kuin esim. Suomessa. Suku yleensä huolehtii vanhuksensa loppuun asti. Ruokakaupassa aina ihmettelen minkälaiselle määrälle kotijoukkoja valtaisat ostosmäärät viedään. Havaintojeni mukaan espanjalaiseen ostoskoriin näyttää menevän hyvin kasvispitoista ruokaa.

Huhtikuun puolessa välissä Espanja on miellyttävä paikka asustaa. Ilma on kesäisen lämmin, kirsikkapuut kukkivat ja linnut sirkuttavat.