Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

2.3.09

Tietoverkkoa paperin tilalle

Uutisista on voinut lukea siitä, miten vuosi sitten kovan kohun saattelemana tyhjentynyt Haminan Summan tehdas saa uudeksi omistajakseen Googlen. Alkuvuodesta kaupat lyödään lopullisesti lukkoon ja suuri osa Summan tehtaasta siirtyy Internet-aikaan. Google aikoo perustaa nopeaan tiedonsiirtoon liittyvän tärkeän datakeskuksensa entiseen paperitehtaaseen. Aika nopea muutos eri toimialalle, tietoliikenteeseen!

Teollisuushalliin perustettavassa datakeskuksessa ja sen sisältämissä tuhansissa palvelimissa on internetin www:n perusta. Perustettava datakeskus palvelee Euroopan dataliikennettä. Tiedot ovat tarkoin vartioituja. Tietoa sisältävät räkit, joissa palvelimet sijaitsevat, ovat halleissa rautahäkkien ja lukkojen takana ja asioijan tunnistus tulee olemaan tarkkaa. Muutenhan tiedot ovat bittiavaruudessa ja tietoja selaillaan Googlen hakupyyntöihin ikäänkuin pilvestä esiin. Tulevaisuudessa internetin käyttö vain kiihtyy. Keksijänsä Vint Cerfin mukaan vasta yksi prosentti internetin sovelluksista on keksitty. Lemmikkieläimet mm. voivat saada oman internet-osoitteensa yms.

Miksi juuri Suomeen tulee tällainen datakeskus? Yksi syy lienee Pohjolan kylmyys. Datakeskuksen koneiden jäähdyttäminen on tärkeää ja siksi energiakustannuksien vähentäminen on tärkeätä. Nyt jo oletetaan, että tietoteknologian hiilijalanjälki on lentämisen luokkaa. Google onkin ehtinyt patentoida mereen asennettavan viilentävän datakeskuksen.

Kun olin mukana perustamassa työpaikkaani tietoliikennettä, niin silloin konkreettisesti tuli esiin se valtava johtojen määrä, joka työaseman perustamiseen tarvittiin. Oli tavallaan masentavaa antaa ahtaista tiloista ja neliöistä muutamaa palvelinta varten kaappitilaa ja työpöydälle tuli aivan uudet "katseenvangitsijat". Onneksi laitteisto alkaa keventyä ja pienentyä ja muuttua langattomammaksikin. Googlen selaimisto on joka tapauksessa hieno keksintö ja saapahan Summan tehdas ostajan. Tosin työntekijämäärä datakeskuksessa on varmaan toista luokkaa kuin entisessä paperitehtaassa.