Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

25.2.09

Ostoskeskus

Ensimmäinen ostoskeskus (engl. mall) perustettiin Suomeen 3.12.1959. Tämä rakennettiin Munkkivuoreen. Eilen juhlittiin syntympäivää erilaisilla tapahtumilla. Käytän ostoskeskuksia yleensä hyvin vähän, mutta ehkä kerran tai kaksi kertaa kuukaudessa käyn juuri juhlineessa Munkkivuoren ostoskeskuksessa ruokaostoksilla. Käyttämässäni kaupassa valikoimat ovat runsaat, mutta samalla kulkuväylät ovat ahtaat eikä sinne kiireisenä kannata mennä.

Ostoskeskuksia ruvettiin kutsumaan ostareiksi. Aikanaan järjestettiin nimikilpailukin ja suomen kieleen tuli käsite ostoskeskus, joka tarkoittaa kauppojen keskittymää. Helsingin uusiin kaupunginosiin rakennettiin myös ostoskeskukset. Sen jälkeen lehdissä on enemmänkin ollut lähinnä kielteisiä uutisia siitä, miten esim. nuoriso parveilee ostoskeskuksissa ja on humalassa.
Yleensähän ostoskeskuksessa on myös Alko.

Ehkä juuri näistä ikävistä uutisista johtuukin, että ostoskeskus ei ole juurikaan vetänyt puoleensa, mutta ko. keskuksessa on kaksi hyvää asiaa: monipuolinen ruokavalikoima ja autopaikoitus lähellä.

Yllättävää oli myös tieto, että Munkkivuoreen on suunniteltu pintametroasema. Tätä suunnitelmaa ei kuitenkaan tarvinnut toteuttaa ja ostoskeskuksen pohjakerrokseen rakennettiinkin pysäköintihalli.