Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

23.2.09

Haasteellista

Kielenkäytössä on jo jonkin aikaa viljelty sanaa haaste, haasteellinen. Ärsyttävää! Varmasti jotkut konsultit ovat tarvinneet uuden sanan kiskoakseen tämän uuden sanan välityksellä rahat työnantajilta koulutustilaisuuksia järjestäessään. Ja koulutettavat kuuntelevat ja rupeavat ehkä käyttämään sanaa, mutta teoissa mikään ei muutu. On keksitty ikäänkuin positiivinen versio ongelma, ongelmallista -sanalle.

Kun ongelma kerrotaan poistettavan, on annettu todellinen lupaus, että käytännössäkin ongelma poistetaan. Kun taas kerrotaan jonkin asian olevan haasteellisen, ymmärrän, että asiaa pidetään esillä ja sitä voidaan pohtiakin ja käydään vähän kuin näykkäisemässä kohdetta, mutta käytännössä ei mitään konkreettista tapahdu. Ongelma jää edelleen voimaan.

Haasteellinen sanana käännetään englanniksi challenging eli että jokin asia on mahdollista, ja ongelmallinen käännetään sanalla problematic. Onneksi maahanmuuttokeskustelussa esim. Katainen käytti vielä hyvää sanaa, ongelma: "Tämä vain radikalisoisi heitä, jotka ovat nähneet maahanmuuttoon liittyviä ongelmia". Täytyy kai ruveta tekemään mittausta, missä yhteydessä käytetään haaste ja missä yhteydessä ongelma sanaa.

Negatiivisen sanan muuttaminen positiiviseksi on toki hyvä asia, mutta ensiksi pitäisi tehdä analyysi sanan käyttöön liittyvistä hyvistä ja huonoista puolista. Haasteellinen on minusta nykyaikana sitä niin kutsuttua "pullamössöä", jolla ei oikeastaan tarkoiteta mitään.