Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

9.5.09

Koijärvi-kummajainen

Helsingin Sanomien huhtikuun Kuukausiliitteestä voin lukea Koijärven luonnonsuojelukärhämöinnin kolmikymmenvuotisesta historiasta. Se oli tärkeää lukea, koska aikoinaan Koijärven asiat olivat häivähdyksiä enkä tiennyt taustoista juuri mitään. Missä on Koijärvi ja miksi sillä on ensinnäkin koiperhoseen liittyvä nimi. Nyt tiedän, että Koijärvi on Forssassa, mutta järven suojelussa oli kyse enemmänkin lintulajeista kuin koiperhosesta (mm. villavaatteiden syöjä kotioloissa). Kun aikoinaan katselin mediasta traktoreiden kylkeen kytkeytyneitä nuoria ihmisiä, muistan ajatelleeni, että näyttävät lapsellisilta tyhjäntoimittajilta. Olisi ollut mukava tietää mahtoiko joukkio edes siistiä omat eväspaperinsa ja muun kaman luonnosta poislähtiessään.

Nyt siis vuosikymmeniä myöhemmin olikin mainiota lukea, että ilmeisesti koko touhussa ei syntynyt mitään suurta hyötyä Koijärvelle. Järvi rehevöityi, mataloitui ja alkoi soistua umpeen ja lintulajitkin vähenivät. Koijärvestä on tullut vähemmän järvi, yhä enemmän muistomerkki.
Järveä yritettiin parantaa sekä luonnonsuojeluiden näkökulmasta että maanviljelijöiden näkökulmasta. Molempien tavoitteita pyrittiin huomioimaan ja miten kalliiksi asia on mahtanut tullakaan veronmaksajille. Oikeudenkäyntejäkin tarvittiin.

Luonnonsuojelun julkisuusarvosta seurasi kuitenkin mm. ympäristöasioiden mukaanotto ja ympäristöministeriön perustaminen. Asian julkisesta puolesta hyötyi moni paikalla ollut. Ville Komsi, Heidi Hautala, Pekka Haavisto ja Osmo Soininvaara ovat olleet ja ovat mm. voineet valtakunnan tasolla vaikuttaa vihreiden asioiden ajamiseen. Kohta meillä vaihtuu työministeri ja Vihreiden puheenjohtaja ei Koijärvellä-olijaan. Olisi nyt hyvä käydä sota City-kaneista nopeasti loppuun, ettei tuhottaisi puustoa laajemmalta alueelta kuin Töölönlahdelta. Näissä kärhämöissä näyttää nimittäin käyvän lähinnä niin, että lapsi menee pesuveden mukana.

Olen odottanut Koijärvellä alkaneesta kansalaistottelemattomuusaatteesta viriävän sellaisen, että nämä innokkaat tottelemattomat menisivät vanhainkoteihin tai vanhusten koteihin ja vastaisivat vuorokausihoidosta kaikkineen esim. puoli vuotta. Siinä media rummuttaisi kyseistä tapahtumaa ja toisi näkökulmaa hyvän asian puolesta. Mutta eipä vaan ole näkynyt tuollaista aktiviteettia.

2 Comments:

Anonymous Janneelina said...

"Olen odottanut Koijärvellä alkaneesta kansalaistottelemattomuusaatteesta viriävän sellaisen, että nämä innokkaat tottelemattomat menisivät vanhainkoteihin tai vanhusten koteihin ja vastaisivat vuorokausihoidosta kaikkineen esim. puoli vuotta. Siinä media rummuttaisi kyseistä tapahtumaa ja toisi näkökulmaa hyvän asian puolesta. Mutta eipä vaan ole näkynyt tuollaista aktiviteettia."

---

Ehkäpä siksi, että

1) Vanhustenhuollon toteuttaminen vapaaehtoisvoimin (edes väliaikaisesti) vähentää tarvetta käyttää yhteiskunnan resursseja tähän asiaan, vaikka resurssien lisääminen olisi oletettavasti se, mitä tällaiset vapaaehtoiset haluaisivat.

2) Vanhustenhuollosta puhutaan jo. Toisin kuin luonnonsuojelusta Koijärven aikaan.

3) Toisin kuin luonnon, vanhusten säilyminen hengissä pitkään ei ole yhteiskunnallisesti kenenkään etu, vaikka omat vanhemmat ja isovanhemmat tietysti ihmisille rakkaita ovatkin.

toukokuuta 20, 2009  
Anonymous Anonyymi said...

Janneelinalle vanhustenhuollosta

Kyllä vanhustenhuollosta on tosiaan puhuttu ja jo kauan, ilman sen kummempia tuloksia.

Pontti on kyllä aivan muussa kuin vanhusten hengissä pitämisessä mahdollisimman pitkään. Ymmärtääkseni kyse on siitä, että vanhuksille halutaan suoda elämisen arvoinen, sisältörikas elämä viimeisiksi vuosiksi ja arvokas poistuminen tästä elämästä kun sen aika koittaa. Nykyisillä resursseilla se ei useimmiten ole mahdollista. Juuri pari päivää sitten saimme lukea Hesarista, että suuri osa laitosvanhuksista ei pääse koskaan edes ulkoilemaan.

Aika rankka tuo maininta, että vanhusten hengissä säilyminen ei ole yhteiskunnallisesti kenenkään etu - väkisinkin nousi mieleen eräs viiksiniekka... Entäs vammaiset ja pitkäaikaissairaat?

kesäkuuta 02, 2009  

Lähetä kommentti

<< Home