Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

29.5.09

Finanssikriisi

Finanssikriisistä lamaan ja maailmakohtaisuudesta maakohtaisuuteen on tultu, kun kaikki vaikuttaa nykyään kaikkeen. Me suomalaisetkin rämmimme talousahdingon tuomassa sumussa. Emme tiedä vielä onko tämä vuosi pahempi kuin ensi vuosi, enemmän veikataan ensi vuotta vielä pahemmaksi lamavuodeksi. Presidenttimme oli omien sanojensa mukaan tiennyt tulevasta finanssikriisistä jo ennen sen alkamista, mutta maailmalla ei vain ehditty löytää keinoja kriisin estämiseksi. Vähän masentava lausunto tässä vaiheessa. Kovasti kaikki poliitikot kielsivät aluksi Suomen joutuvan ollenkaan lamaan. Taantuma vai lama, huonosti kuitenkin asiat ovat, ainakin taloudellisessa mielessä.

Taannoisessa television kustannuskriisin teemaillassa nuori keskusteluun osallistuja, kansalaisaktivisti, ehdotti, että laskisimme tulostavoitteitamme. Hän oli oikeassa siinä, ettei mikään kansa kestä sitä, että yhä enemmän on raadettava ja yritettävä taloudellisen tuloksen saavuttamiseksi. Kuluttamistakin kehotetaan kovasti jos jossakin puheenvuorossa. Nythän on jo Amerikassa nähty mitä kuluttamisesta lainarahalla on saatu aikaan. "Suu säkkiä myöten" on minusta hyvä sananlasku. Nyt jo tiedetään, että luonnonvarojen kuluttaminen alkaa tulla tiensä päähän. Luonto iskee takaisin. Ikävintä asiassa on, että kehitysmaiden kansalaiset tulevat kärsimään eniten, esim. ilmastonmuutoksesta. Siis miksi emme voisi tyytyä pienempään tulokseen ja pienempään kulutukseen.

Suomessa on bruttokansantuote noussut 4500 eurosta henkeä kohden 35000 euroon henkeä kohden 1940 -luvulta vuoteen 2008, lähes kymmenkertaistunut. Olemme taloudellisesti katsoen hyvin toimeentuleva kansa. Elämme kuitenkin huonoja aikoja ja tulokset ovat yritysmaailmassa miinusmerkkisiä edellisiin vuosiin nähden. Teollisuus on vaikeuksissa, työttömyys lisääntyy ja ihmisiä syrjäytyy vaikeasti hallittavissa olevan tilanteen takia. Kuntatalouksissa joudutaan säästämään kaikista palveluista ja erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluista.

On kuitenkin myös toiveikkaita ajatuksia siitä, että rahoitusalalla esim. Amerikassa on jo hyviä merkkejä toipumisesta nopean väliintulon ja elvyttämisen kautta. Euroopassa vielä kakistellaan. Suomen "neuvonantajat" vievät eurooppalaisille oppeja meidän 90-luvun lamasta selviytymisestämme. Roskapankkeja perustetaan ja pyritään putsaamaan huonosti toimineet pankit pois toiminnasta. Rahat vähenevät kuitenkin meiltäkin, vaikka varsinaisesti pankit eivät olekaan meillä kriisissä. Ei auta muu kuin käydä tavallisen ihmisen kukkarolle ja nostaa veroja tavalla tai toisella. Syksy tulee olemaan mielenkiintoinen talouskriisejä selvitellessä.

Onneksi henkilökohtainen asenne yletöntä kuluttamista vastaan on pitänyt jalat maan pinnalla ja investointejakin voi tehdä, vaikkapa taloyhtiössä remontteja. Toivottavasti joulukuussa alkavan putkiremontin työmaalla huhkii ahkeria ja vastuuntuntoisia suomalaisia ammattimiehiä. Nythän on kannatettava suomalaista "kuluttamista", kaikkien juhlapuheidenkin mukaan.