Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

8.12.08

Euroopan turvallisuus ja yhteistyö, Etyk, Etyj

Etyk-lyhenne viittaa -75 Helsingissä pidettyyn valtionpäämiesten konferenssiin ja Etyj puolestaan -92 perustetun järjestön Helsingissä viime viikolla pidettyyn kokoukseen.

Urho Kekkonen muistetaan hyvin tuosta Helsingissä pidetystä Etyk-huippukokouksesta, johon osallistui 35 maan valtionpäämiehet mm. Leonid Breznev, Gerald Ford, Helmut Schmidt, Josip Tito, arkkipiispa Makarios ym.. Helsingin sanomien kolumnisti Olli Kivisen mukaan tuolloin yhteistyöasiat oli jaoteltu ns. koreihin. Kolmoskoriin sisällytettyihin kansalaisvapaus- ja ihmisoikeuskysymyksiin Venäjä tuli allekirjoittaneeksi myöntyvyytensä, ikäänkuin sivutuotteena, vaikka Venäjän tärkeimpänä tavoitteena oli turvallisuuskysymysten ratkaiseminen. Tavallaan Etyk edistikin Neuvostoliiton sekä Varsovan liiton hajoamiseen johtanutta kehitystä.

Viime torstaina päättyneessä Etyj-kokouksessa Venäjä ei edelleenkään päässyt tavoitteeseensa turvallisuuskysymyksissään vaan joutui lähtemään täältä tyhjin toimin. Ulkoministeri Lavrov tokaisi tuntevansa olonsa kuin eläintarhan häkissä olevaksi, kun kuvaajalauma hyöri hänen edessään. Venäjän suhtautuminen yhteiseen julistukseen oli hyvin odotettu, mutta kokouksessa ei päästy yhteisymmärrykseen.

Toki yhteistyötä ulkoministerien kokouksessa edistettiin, mutta yhteistä julistusta ei voitu esittää. Esityslistaa hallitsi Kaukasian tilanne ja Euroopan turvallisuus. Puheenjohtajamaa Suomen ulkominsteri Stubb oli näkyvässä roolissa syksyllä Georgian kriisin sovittelussa Eu:n puheenjohtajamaa Ranskan ulkoministerin kanssa.

USA:n ulkoministeri Rice ei odotuksista huolimatta voinut piipahtaa Suomeen. Kreikan ulkoministeri Bakoyannis, näyttävä nainen, oli tärkeässä roolissa, koska hän on ensi vuonna Etyjin puheenjohtamaan ulkoministeri. Huvittavaa ja yllätyksellistä oli myös se, että Helsingistä palattuaan Georgian naisulkoministeri Tkeselasvili olikin ent. pääministeri, koska presidentti Saakasvili erotti hänet ilmeisesti nuoruutensa (31v.) perusteella. Hän vaikuttikin nuorelta tyttöseltä herrojen joukossa.

Keskiviikolle ja torstaipäiville osunut kokous toi Helsinkiin Messukeskukseen 56 maan ulkoministerit tai heidän edustajansa. Kokous on tähän mennessä suurin tähän mennessä näin korkealla tasolla järjestetty kokous Suomessa.

Päivälehden ohjauksen perusteella varauduin lähtemään sovittuun paikkaani puoli tuntia aikaisemmin. Koko keskusta esitettiin karttojen mukaan tukkeutuvan liikenteellisesti varsinkin juuri keskiviikkoaamuna. No, oma kulkuneuvoni oli päässyt sujuvasti Mannerheimintien yli eikä tarvinnut hermostua liikenteen takkuiluun. Ystävättäreni kertoi, että hänen yrityksensä tulla Taka-Töölöön itäsuunnasta ei onnistunut vaan hän ohjautui Etelä-Helsinkiin ja rantakaduille. Hän kertoi tehneensä sightseeingin autollaan keskustan ja eteläisen Helsingin kaupunginosiin.

Ensin mainitun Etykin aikana oli kesäisen lämmin sää ja valoisaa. Lähdimme uteliaisuuttamme perillinen rattaissaan silloisen Intercontinental-hotellin ja Finlandia-talon tuntumaan. Käynti Mannerheimintiellä palkittiin, koska tuntui, että valtionpäämiesten lippuautoja ja saattueita viuhahti ohi edestä ja takaa. Eniten odotimme Gerald Fordin saattuetta, koska hänen "gorillojensa" turvaamistapa olisi ollut ainutlaatuista nähtävää. Muistan vielä, että turvallisuus oli niin huipussaan, että jopa päätösillallisten yhteydessä Kalastajatorpan hotellin edustalla olevalla vesialueella tapahtui terveydellisesti vakava selkkaus "tavallisen" veneen ja poliisiveneen kesken. Ilmeisesti arki-ihminen ei ymmärtänyt kiellettyä veneilysuuntaa.

Turvallisuusjärjestelyjen tottelemisesta sain itsenäisyyspäivänäkin esimerkin, kun ylioppilaiden soihtukulkueen tulosuuntaan liikenne suljettiin. Erään auton kuljettaja tuli oikein ulos autosta ihmettelemään. Poliisi kysyi, eikö hän viittonut riittävän selkeästi. Hän määräsi, että nyt ajatte auton sivuun tai menette vain tarjottuun suuntaan. Kuljettaja olisi halunnut hautausmaalle suoraan, mutta se ei sopinut. Eipä ole liikenteen viittominen helppoa varmaan poliiseillekaan.