Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

17.9.08

Kotiseudulla tapahtuu

Kaupunginosaamme perustettiin seura 50 vuotta sitten aktivoimaan asukkaita pitämään yllä kotiseutuhenkisyyttä ja kehittämään alueen omaleimaisuutta. Seura toimii vapaaehtoisten voimin.
Yhtenä tärkeänä kanavana asukkaiden välillä toimii kaupunginosalehti, jonka jakelua postiluukkuun ainakin minä ehdin jo odottaa joka viikko. Luen sen kannesta kanteen. Niin mainoksista kuin asia-artikkeleistakin saa aina tärkeätä ja ajankohtaista tietoa.

Ylihuomenna on mielenkiintoista nähdä miten naapurirappu juhlii entistä asukastaan, kirjailija Mika Waltaria, syntymän satavuotispäivänä. Aiheeseen liittyviä tapahtumia on eri puolilla kaupunkia ja pääjuhla pidetään keskustassa.

Ensi viikolla järjestetään pormestarin asukasilta läheisessä opinahjossa. Enpä ole ennen sellaisessa käynytkään. Ehkä täytyy käydä kuuntelemassa mitä asukkaat ja pormestari puhuvat. Yksi aihe nousee varmaan esille siitä, että asukkaat, suurelta osin, vastustavat päihderiippuvaisille suunniteltavaa asuntolaa. Ajattelin itsekin kerätä nimilistaa, koska vastustan kaikkia asuntoloita. Asuntolan perustaminenhan vain kerää ongelmaihmiset yhteen, jolloin "meno" jatkuu eikä normaaliyhteiskuntaan liittyvää muutosta pääse tapahtumaan. Kyseessä on säilö. Yhteiskunta ei anna suunnitelmallaan viitettä muutoksen tekemiseen, joka edellyttää ihmisen omaa oivallusta ja tarvittaessa toisten tukea yhteiskuntakelpoiseen elämään. Omakohtaisena kokemuksena luovuin joitakin vuosia sitten pankkiautomaatille menemisen, koska automaatin viereen oli pysähtynyt viereisestä asuntolasta aamupimeällä ulos lähetetyt örveltäjät. Ehkä he olivat aamutuimiin vielä selvänä, mutta silti pelottavana joukkiona tyhjällä katuosuudella.

Kaupunginosamme on rakennettu pääosin 20 -luvulla. Rakennukset ovat omaleimaisia ja osa valtakunnallisestikin arvostettua kulttuuriympäristöä. On tärkeää, että rakennukset säilyttävät alkuperäisen tyylinsä ja arvokkuutensa. Julkisivuremonttien lisäksi talojen sisällä hyöritään putkiremonttien kimpussa. Oma talomme on aloittamassa korjausurakan nähtävästi ensi vuonna. Putkiremontteihin liittyen asukkaille tarjotaan laajempi tiedotustilaisuus myös läheisessä opinahjossa. Sinnekin olisi hyvä päästä kuulemaan viimeisimmistä kokemuksista putkiremonttien yhteydessä. Remonttiin kuluvan rahan määrä vaikuttaa kohtuuttomalta, mutta onneksi asia kirpaisee näköjään monia juuri näillä seuduilla.

Kaupunginosamme on lähellä kaikkea. Jos autoilu on ilmastonmuutoksessa suuri saastuttaja, on lähellä kaikkea -asumisella siitäkin syystä painavat perustelut

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Tuula, Tuula...
Tuoko, että vastustat PERIAATTEESSA asuntoloita eli noita 'säilöjä', on ainoa perustelu, jonka esität vastuessasi kaupunginosaasi suunniteltuja TUKIASUNTOJA - kyseessä ei siis ole asuntolat. Olen ymmärtänyt, että tämän asuntoprojektin tarkoitus on juuri saada ihmisiä pois noista asuntoloista!

Heti ensimmäiseksi tulee mieleen kysymys: Miten sitten haluaisit asian hoidettavan? Eikös ole tehty poliittinen (ja inhimillinen) päätös mahdollistaa oma asunto edes osalle Helsingin tuhannesta asunnottamasta? Johonkin reservaattiin uljaan kaupunkimme ulkopuolelle, pois silmistä, ilman yritystäkään auttaa ihmistä kuntoutumaan ja oman elämänsä haltuunottoon, jos asianomainen itse sitä haluaa? Ettet nyt vain sinäkin ole syyllistymässä tuohon NIMBYilyyn, josta muistan sinun joskus täällä kirjoitelleen?!

Tuo tukiasuntoasia koskee myös kipeästi meidän kaupunginosaamme. Täällä tärkein perustelu vastutukselle on se, että samassa pihapiirissä sijaitsee päiväkoti (johon muuten meidän pieni prisesssamme joutuu menemään, kun sen remontti valmistuu). Täällä on kovasti kaupunginosan nettisivuilla taitettu asiasta peistä ja nyt - Tuula-kulta - täytyy sanoa, että mitkään perustelut eivät ole noin heppoisia, mitä sinä esität. Vaikea uskoa, kun tuntee taustasi ja työkokemuksesi.

Täällä meiillä päin on myös alkoholistien asuntola, jossa on se 'märkä puolikin'. Työmatkoilla satuin usein samaan bussiin ja ihan jopa viereen tulivat istumaan. Tuo lähietäisyys kesti onneksi vain muutaman minuutin ja siihen tottui. Nuo asuntolaparakit ovat huonokuntoiset ja kuulemma myös asumiskelvottomia. Juuri sen porukan pitäisi nyt saada niitä tukiasuntoja.

Tiedän, että olet ylpeä töölöläisyydestäsi ja pääkaupunkilaisuudestasi, mutta et kai halua elää eristettynä mihinkään parempien ihmisten reservaattiin. Kaupunkielämään kuuluu laaja kirjo hyvä- ja huono-osaisempia. On vain pakko sietää epämiellyttäviäkin asioita. Pakko myöntää, että käydessäni anoppini entisessä kotitalossa Kalliossa, niin joskus on silmät ymmyrkäisinä - sen verran vauhdikasta on ainakin kesäisin kaljaterassien reunustamilla kaduilla. Kalliossa on tietääkseni noita asuntoloita useampikin. En tiennytkään, että Töölössäkin on. Kalliolaiset ovat oppineet sietämään poikkevuuksia ja elämään kaikenlaisten syrjätyneitten parissa. Kalliossahan luikertelee myös se kuuluisa Pelastusaemeijan leipäjono. Eivät nuo seikat ainakaan ole asuntojen hintoihin vaikuttanut. Kalliohan on trendikästä nuorten keski-ikäisten suosimaa asuntoaluetta ja hinnat sen mukaiset.

Eikös tuo Töölö ole aika laaja, kovan liikenteen halkoma alue, jossa on monta isoa sairaalaa, mm. se kuuluisa 'Kivelän kymppi'. Kuinka paljon uskotte noitten asuntojen näkyvän kaduilla? Ei varmaankaan kovin paljon noin vilkkaalla alueella. Kaipa meidän on kaikkien otettava vastuuta noista meitä heikommista.

syyskuuta 18, 2008  

Lähetä kommentti

<< Home