Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

18.11.08

Posti - ensimmäinen työpaikkani

Olin postifröökkynänä ensimmäisen kerran 16-vuotiaana pienessä, muutaman kylän yhteisessä postissa. Kesälomittajana vastasin silloisesta raha- ja postiliikenteestä eli kaikista mitä tehtäviin kuului. Kyllä kai ne muutamat tilisiirtoina rahoja lähettävät kyläläiset vähän epäröivät tokko tuo fröökkynä osaa, ja varmaan antamani kuitti suorituksesta pantiin visusti talteen. Posti oli tuolloin auki vain aamupäivällä ja iltapäivällä parisen tuntia. Lisäksi oli käytävä avaamassa ovet uudelleen postiauton kulkuaikaan, jotta esim. päivän asioinnista kertynyt, postisäkki, voitiin antaa eteenpäin postiauton kuljetettavaksi. Pätkätyötä siis aidoimmillaan!

Nyt posti on nimeltään Itella. Keltainen väri näkyy kuitenkin edelleen tunnuksessa. En kyllä kesällä enää löytänyt tapaa, miten lähettää onnittelusähke saajalleen. Kun oli myös kiire, ei siinä voinut jäädä koko päivää luetteloita selaamaan. Itella tai Elisa, kummatkin yhtä mystisiä, jos niiden luetteloista pitäisi saada jotain järkevää tietoa irti. Puhelinluettelothan ovat esim. nykyisin asiakirjoja, joiden selailemisessa tulee hulluksi. Enpä tiedä tälläkään hetkellä mihin luetteloon pitäisi tarttua lähettääkseen onnittelusähkeen jollekin.

Onneksi Helsingissä Postitalo, joka on valmistunut vuonna 1938, on sentään suojeltu eikä siinä voi tehdä aivan yltiöpäisiä muutoksia. Postitalon vanhat tiskit ovat mm. kohta, johon uudistuksia ei tehdä. Postitalo on funkistyyliä. Sen arkkitehteina toimivat Jorma Järvi, Erik Lindroos ja Kaarlo Borg. Jorma Järvi on suunnitellut myös mm. Olympiastadionin vuonna 1952. Jorma Järvi oli postitalon arkkitehtikilpailun aikoihin vain 26-vuotias.

Minusta Postitalo on todella upea luomus ja tärkeä maamerkki Helsingin keskustassa. Se, mitä toimintaa talon sisällä on nykyisin, voi olla yllätyksellistä. On siellä kuitenkin Postikin tai siis Itella, mutta pienemmässä roolissa kuin aikaisemmin. Syksyllä käväisin Kirjastokerroksessa kuuntelemassa Simon Bolivarin orkesterin muutamaa edustajaa pienimuotoisessa konsertissa.

Koko suomalaisen postilaitoksen historia on 370 -vuotinen ja siksi Postitalossa on myös Postimuseo. Siellä voin kokea nostalgiaa, koska jo mainitsemaani työhistoriaani kuului koulun kesäloma-aikoina kolmen eri postiaseman sijaisuuksien pyöritys. Postifröökkynän tehtävät eivät kiinnostaneet enää myöhemmin. Minusta ne silloiset harvatkin työtunnit matelivat hitaasti eikä postissa kävijöistä oikein saanut riittävää sisältöä. Pikkutehtävät hoituivat nopeasti ja rutiinilla. Eräs uskonlahkolainen toivotti kerran sisääntullessaan "Jumalan rauhaa". Toivotin automaattisesti takaisin myös "Rauhaa", mutta sitten kyllä nolotti, koska en ollut ollenkaan "sillä aaltopituudella".

Olin iloinen saatuani nuo kesäkokemukset, koska sen jälkeen tiesin tarkkaan, että postineitinä tai -rouvana minua ei tulla näkemään lopullisella työurallani. Kunnioitan silti postin työtä, kirjeen kulun nopeutta ja varmuutta sekä halpuutta, halpuutta erityisesti aikaisempina vuosina. Kohtapa taas joulukortit matkaavat ristiin rastiin Suomessa ja osa ulkomaillekin.

3 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Olipa kirjoituksessasi monta tarttumapintaa minulle!

Kommentti 1
Ensimmäiseksi tulee mieleen mökkipaikkakuntamme pieni posti silloin 70-luvulla. Posti oli kaunis, funkistyylinen puurakennus. Postia hoiti todellinen postineiti, naimaton eläkeikää lähestyvä nainen. Aukioloajatkin olivat samat kuin sinun toimistossasi. Kaikkein mieleenpainuvinta oli taloa ympäröivä puutarha, jota postineti hoiti uutterasti. Erilaisia omenapuita, pensaita, perennoja ja ennen kaikkea juhannuksen tienoilla keltaisena hehkuva ruusu, josta sain naapurini välityksellä omallekin pihalle taimen.

Postineiti nukkui pois ja toimisto lopetettiin. Surullista oli, että jo yhden hoitamattoman kesän jälkeen puutarhasta ei oikeastaan ollut tietoakaan! Niin nopeasti villiintyy hoitamaton pihamaa! Talo sai muutaman vuoden jälkeen uudet asukkaat. He ovat hoitaneet tonttia, mutta puutarhasta ei ole kuin omenapuut ja muistot jäljellä.

marraskuuta 19, 2008  
Anonymous Anonyymi said...

Kommentti 2
Sinullahan juuri nyt postitoimisto edessäsi!
Olen tottunut jo pitkään hoitamaan postiasiat Itellan sivuilla, jossa voi hoitaa kotoa käsin paljon asioita - ainoastaan kirjeet ja paketit pitää viedä itse postiin.

Korusähkeet ja eri järjestöjen adressit voi valita sivuilta ja lähettää ne suoraan netin kautta tai puhelimella. Kone antaa tekstiehdotuksia, joita voi sitten muokata tai kirjoittaa ihka oman. Sivuilla on myös tervehdysgeneraattori, jota pyörittämällä voi napata tilanteeseen ja tunnetilaan sopivan värssyn!

Tärkeä informaatiota saamme, kun lähetämme paketin ulkomaille. Ostamme postista
standardien mukaisen pahvilaatikon, jonka sitten
täytämme painoa tarkkaan seuraten. Juuri viime viikolla laitoimme paketin Etiopiaan. Tavaraa oli vähän yli 15 kg ja jouduimme jättämään muutaman sata grammaa pois, sillä tuon 15 kg:n jälkeen kuljetusmaksu olisi noussut yli 35 euroa! Eli siis kannatti täyttää laatikko ylimpään painorajaan saakka. Tuon laatikkokoon kuljetusmaksu olisi ollut sama vaikka tavaraa olisi siinä ollut vain kolme kiloa. Taksat määritetään paketin tilavuuden mukaan. Vaikka kuinka olimme tarkkoja kotona, niin postin vaaka näytti painoa 15kg 100g, joten jouduimme ottamaan paketista Maalla-lehden joulunumeron pois. Ei hätää - toimistossa oli tarjolla pakkaustaso, leveää teippiä ja narua,joten turhaa oli kotona edes sulkea pakettia.

Itellan sivuilta selviää myös kaikki tulli ym maakohtaiset määräykset. Paketti meni postiin ja lähetteen koodinumerolla pystyimme seuraamaan, koska paketti lähti maasta!

Lähetän sisarelleni aina joulupaketin ja seuraan tarkkaan netin kautta paketin kulkua. Näen aina milloin se on lähtenyt mistäkin pisteestä. Eli milloin paketti on Seinäjoella ja sitten Alavudella ja koska siskoni on hakenut sen postitoimistosta. Se on tärkeää siksi, että paketissa on aina leipomani joulukakku ja haluan olla varma, että se ei jää pyhiksi seisomaan postin varastoon.

marraskuuta 19, 2008  
Anonymous Anonyymi said...

Kommentti 3
Sen verran täytyy pröystäillä, että tyttäreni on tuossa Postitalossa sijaitsevassa Kirjasto 10:ssä töissä. Siellä on tosiaankin kaikenlaista toimintaa, konsertteja ja työpajoja. Tyttäreni sai juuri minut liittymään Facebookkiin Kirjasto 10 ryhmään, jolloin saan aina suoraa informaatiota noista tapahtumista (taitaa olla kyllä suunnattu vähän toisenlaiselle yleisölle kuin minä)

Ja se pröystäily: Kirjasto 10 sai juuri viime viikolla valtakunnallisen laatupalkinnon monipulisesta toiminnastaan.

marraskuuta 19, 2008  

Lähetä kommentti

<< Home