Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

9.12.08

Annan ja muiden Anna- johdannaisten nimipäivä

Tänään on monella naisella nimipäivä. Väestörekisterikeskuksen mukaan Anneli on kolmanneksi suosituin tilastoissa. Maria ja Helena ovat ainoat nimet ennen Annelia. Seitsämännellä sijalla on 111 855 Annaa ja yhdeksännellä sijalla on 97 000 Annikkia.

Nämä nimijohdannaiset ovat peräisin aikakaudelta noin 500 vuotta sitten, jolloin Suomessa palvottiin neitsyt Marian äitiä Annaa. Nimi tulee heprean sanasta "hannah", joka tarkoittaa armoa.

Nimen keksiminen lapselle ei ole aivan helppo tehtävä, vaikka ennen syntymää vanhempien nimimieltymykset saattavat olla jo tiedossa. Usein pyritään löytämään isältä tai äidiltä tai suvusta etunimi tai ainakin toinen nimi. Jollekin lapselle on annettu useampiakin etunimiä. Kolme nimeä ei ole ollenkaan tavatonta. Kutsumanimeksi ei kuitenkaan aina oteta ensimmäistä nimeä. Lapsi itsekin voi halutessaan vaihtaa kutsumanimekseen sopivimman, vanhempien valinnasta poiketen. Koulukiusaaminen voi usein alkaa vaikka erikoisesta etunimestä. Toisaalta vanha sanonta kuuluu, ettei nimi miestä pahenna ellei mies nimeä.

Tänään tulee mieleen keillä sukulaisilla tai tuttavilla on nimipäivä. Molemmissa löytyy. Onnitteluja vain kaikille juhlijoille niin lähellä kuin kauempanakin. Julkisuudesta aivan ensimmäisenä muistan entisen missimme Anne Pohtamon ja Idolsin voittaneen ja lauantaina Linnan itsenäisyyspäivää juhlineen Anna Abreun. Anna Abreu valittiin kansan tuella "illan kuningattareksi".

Monet Anna-johdannaisista nimistä sopivat hyvin myös muille kieliryhmille kuten esim. prisessa Anne ym.. Lapsena hoimme lorua perheen lapsista, joiden nimet tulivat lauseesta "Anna aina rauha matkustaville". Eli lapsien nimet olivat Anna, Aina, Matti, Kustaa, Ville.

Nimi on hyvin herkkä asia jokaiselle. Toivottavasti vanhemmat voisivat keksiä nimen lapsen kannalta sopivaksi, ettei ainakaan nimestään joutuisi kärsimään. Vielä kerran onnittelut 9.12
Anna, Anne, Anni, Anu, Anneli, Annika, Annikki ja Annukka. Ruotsinkielisillä ja ortodoksisilla nimiin tulee vielä hieman vaihtelua edellä mainittuihin.