Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

25.1.08

Ilmastomuutoksen torjunnan tavoitteista käytäntöön

Euroopan tasolla tehtiin toissa päivänä merkittävät linjaukset ilmastonmuutoksen torjunnassa. Komission puheenjohtaja Barroso esitteli ylpeänä nämä linjaukset, eikä syyttä. Nyt eurooppalaiset valtiot päättävät yhdessä toimia maapallon hyväksi, antaen samalla esimerkin muulle maailmalle.

Suomen avaintavoitteena on uusiutuvien energiankäyttömuotojen voimakas lisääminen. Uusiutuvien energialähteiden osuutta Suomessa pitäisi kasvattaa 28,5 prosentista 38 prosenttiin. Ruotsin pitäisi nostaa uusiutuvien osuutta jopa 49 prosenttiin, mutta Ruotsilla lisäys on kuitenkin pienempi kuin Suomella. Avainasemassa tulevat olemaan teollisuus sekä kuluttajat.
Päästötalkoisiin velvoitetaan päästökaupan ulkopuolelle jäävät alat, kuten rakentaminen ja rakennusten lämmitys, jätehuolto, liikenne ja maatalous.

Helsinkiläisenä tulen mielenkiinnolla seuraamaan liikenteeseen ehdotettavien ruuhkamaksujen selvitystyötä. Nyt aiotaan nopeasti tutkia millä tekniikalla ruuhkamaksut voitaisiin periä. Helsingin seudusta on jo olemassa kartta, jossa esim. keskustassa ruuhka-aikana liikennöivät autot paikannettaisiin satelliitin välityksellä. Hintana esim. ydinkeskustan alueella kuljetetusta autosta maksettaisiin 15 centtiä kilometriltä. Ruuhkamaksuja saatetaan hyvinkin periä tulevaisuudessa myös Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla, koska esim. Ruotsissa maksujen perinnästä on saatu hyviä kokemuksia.

Ei ole mikään ihme, että ilmastonmuutos puhututtaa jo kaikkia kansankerroksia. Etelä-Suomen lumettomuus ja tammikuinen lämpimyys keskusteluttavat ihmisiä päivittäin. Eilinen talvimyräkkä koetteli ankarasti arkipäivän toimintoja. Tuuli ulvoi voimakkaasti ja lähes heitteli ihmisiä. Vietiinpä lehtitietojen mukaan joku jo sairaalaan lyhtypylvääseen paiskautumisen johdosta.

Erittäin merkittävä on tieto, jonka mukaan nuoria pyritään motivoimaan ja valistamaan ilmastonmuutoksen torjuntatyöhön. Nuorillehan asia on kaikkein tärkein, koska he tulevat elämään ajassa, jossa ilmastolliset muutokset ovat vielä rajumpia.

8.1.08

Ilmastomuutoksen hidastamiseksi ei ole aikaa hukattavaksi

Kasvihuonekaasujen vähentämiseksi on vähennettävä Suomessakin jopa 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä.

Vuosi sitten tein blogipalstallani lupauksen erotella talousjätteet. Tämä toteutui hyvin ja säntillisesti. Biologista jätettä tulee yllättävän paljon. Lehti-, seka-, kartonki- sekä biologinen jäte erotellaan taloyhtiössämme aika hyvin, mutta nyt pitäisi kehittää lisää erottelua. Yksi selkeä tarve olisi muoville, kelmupäällysteille yms. En taida olla ainoa ideani kanssa. Omakohtaista jätteen erottelua aion nyt lisätä myös muissa asuinpisteissämme. Tämä olkoon vuoden 2008 lupaukseni.

Rakentamistavoissa voidaan huomioida paljonkin ilmastomuutoksen kannalta. Esim. lämmityksessä puun käyttö on parempaa kuin öljyn käyttö. Ehkäpä Kemijärvellekin saadaan pellettiteollisuutta nyt kun työpaikat uhkaavat heiltä hävitä. Uusiutuvaa energiaa tulisi käyttää joka tapauksessa nykyistä enemmän.

Kerrostalomme on kaukolämmön piirissä. Helsingin Energian mukaan kaukolämmöstä yli puolet tuotetaan kivihiilivoimalaitoksissa Hanasaaressa. Selvitysten mukaan Helsinki ei ole tulevaisuudessakaan luopumassa hiilivoimaloistaan hakevoimaloiden hyväksi, koska hinta olisi 300 miljoonaa.

Asuinsuunnittelu on ympäristöprofessori Atte Korholan mukaan parasta, kun kotoa voisi kävellä työ-, koulu-, yms. matkat eli auton ostamista tai auton käyttöä olisi vältettävä. Pyöräily varmaan lisääntyy Helsingissäkin edelleen. Espanjan Aurinkorannikolla liikutaan paljon meren rannalla, mutta muuten käytetään autoa ehkä siitäkin syystä, että julkista liikennettä ei ole paljon.

Kirjailija ja tiedetoimittaja Risto Isomäellä oli idea, että Saharaan rakennettaisiin muutamia suuria aurinkovoimaloita, joista johdettaisiin sähköä Euroopan valtioihin putkea pitkin. Putkia sitten onkin tulossa etelästä ja idästä, kun maakaasuputki vedetään ensin Venäjältä Eurooppaan. Nähtävästi ihminen aina pystyy keksimään pahaankin ongelmaan ratkaisun. Omassa ilmastonmuutostaistelussa uskon kuitenkin eniten siihen, että ostamaton hyödyke on parasta toimintaa ilmaston hyväksi.

3.1.08

Tärkeä vaalivuosi

Vuosi 2008 on merkittävä vuosi vaaleja ajatellen. Suurvallat USA ja Venäjä valitsevat maalleen presidentin, USA marraskuussa ja Venäjä maaliskuussa. Tärkein on tietysti Suomen oma kunnallisvaalivuosi. Lokakuun 26. päivä valitaan kunnallisvaltuutetut seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Suomessa haikaillaan nuorten äänestäjien perään. Kaikkien suomalaisten äänestysaktiivisuus on laskenut jo pitkään, mutta erityisesti nuorten äänestysaktiivisuus on laskenut nopeammin. Ei siis ihme, että pipoväkeä kaivataan niin ehdokkaiksi kuin äänestäjiksikin. Oikeusministeriöön on perustettu viime kesänä demokratiayksikkö, jonka tehtävänä on osaltaan vahvistaa kansalaisten osallisuutta yhteiskunnassa. Tulisi siis pohtia, miten nuorten kasvua aktiivisiksi kansalaisiksi voisi tukea. "Ei voisi vähempää kiinnostaa" -tuhahdus on vaarallista, koska joku ne päätökset kuitenkin tekee. Jos päättäjinä ei ole nuoria, niin sitten vanhempia.

Kesäisenä sunnuntaina ihmettelin bussini uutta kulkureittiä. Hahmotin kauempana väistetyllä alueella ihmisjoukon. Kyseessä oli kadunvaltaus. Nuorisojoukko istui kadulla, jossa liikenteen piti rullata busseineen yms. Joukkion tavoitteena oli, että kadut vapautettaisiin kaupunkilaisille. Nähtävästi toivottiin kulkuneuvojen poistuvan. Pyöriä kuitenkin sallittiin, koska kyseisenä viikonloppuna katujen valtauksia ja iskuja tehtiin useammalle alueelle ja kaduille.

Nuorilla on tuoreita ajatuksia, mutta ovatko toteutusmuodot liian järjestäytymättömiä. Ehkä nuoret eivät jaksa taistella vahvaa aikuisten muodostamaa yhteiskuntaa vastaan vaan ryhtyvät mieluummin suoraan toimintaan kuin järjestäytyneen yhteiskunnan tuottamiin demokraattisiin uudistuksiin. Ehkä elämämme Suomessa on myös jo niin hyvinvoivaa, ettei synny tarvetta äänestää, koska täällä näyttää kaikki pyörivän ilman omaa aktiivisuuttakin.
Nuoret haluaisivat varmaan myös politiikkaopetusta nuorten kielellä. Eiväthän edes aikuiset aina ymmärrä "poliittista höpötystä".

On selvää, että esim. Facebook on ensi syksyn kunnallisvaaleissa mukana, samoin erilaiset tietokoneavusteiset mielipidevaikutuskanavat. Itse äänestystäkin kokeillaan tietokoneella ensimmäisen kerran Suomessa muutamalla paikkakunnalla mm. Vihdissä. Mielenkiintoista!