Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

19.3.12

Täällä Espanjassa maaliskuussa

Eilen täällä vietettiin äitienpäivää. Niinpä lauantaina oli paljon isiä lapsineen kauppakeskuksessa ostoksilla, ja sitten eilen rantatieltä etsiessä autopaikkaa, oli autoja yllättävän paljon parkeerattuna kadun viereen. Päättelen, että perheet olivat tulleet rantaan ja sen ruokapaikkoihin äitienpäivää juhlistamaan.

Lauantaina myös todettiin, että irlantilaisilla oli jotain juhlaa meneillään, koska liput liehuivat. Päivä oli kansallispäivä ja nimeltään Pyhän Patrickin päivä. Ensimmäinen irlantilaisryhmä oli kerääntynyt ostoskeskukseen juhlimaan, ja toinen ryhmä istui lähiravintolan terassilla. Päivään kuuluu vihreä väri, ja vihreä kolmiapila on symboli. Lapsilla näyttikin olevan hassuja hattuja, joissa oli vihreitä koristeita.

Kevät täällä on kiihkeässä vauhdissa. Mantelipuut ovat kukkineet jo helmikuussa vuorilla, mutta yksi heiveröinen on vielä kukassa täällä uima-altaalla. Oliivisadotkin on poimittu helmikuussa, ja mitä ilmeisemmin turskautamme salaattiin uuden sadon oliiviöljyä.

Poliittinen kevät on kuuma. Pääministeri Rajoy ei tunnu saavan tämän vuoden budjettia sopivalle tasolle alijäämän suhteen. Leikkauksia on tiedossa. Mielenosoituksia on käynnissä, ja 29. päivä maaliskuuta tiedetään tulevan yleislakkopäivän. Espanjalaiset eivät tosin ole kovin tuttuja mielenosoitusten kanssa, ja niitä analysoidaankin kovasti. Valenciassa oli käynyt niin, että vaikka luultiin, että opiskelijat olivat olleet mielenosoituksessa, niin yksikään pidätetyistä ei ollut opiskelija.
Siellä kapinoitiin koululämmityksen poistamisesta. Lapset istuivat luokissa huopiin käärittyinä. Lopuksi lämmitys pantiin päälle, ja kouluelämä normalisoitui.

Kuninkaan vävyä, Inaki Urdangarinia, syytetään lahjusten ottamisesta. Tällä hetkellä oikeudenkäynnissä on tauko ja Palman herttua on saanut lähteä tämän hetkiseen kotiinsa Washingtoniin. Vävy yrittää puolustaa vaimoaan Cristiinaa, ettei tällä ole ollut mitään tekemistä hänen liikeasioittensa kanssa. Tuomiota yritettiin myös langettaa tuomari Garzonille, joka kuitenkin todettiin korkeimmassa oikeudessa, ettei hän ylittänyt valtuuksiaan tutkiessaan Francon diktatuurin aikaisia rikoksia.

Suomalainen koulu on Fuengirolassa ollut jo pitkään. Se on arvostettu ja hyvin toimiva. Nyt täällä kuitenkin kirjoitellaan lehdissä, miten koulun asiat ovat sekaisin. Kyse on lattiaongelmasta, joka on jo korjattukin. Viime kesänä lattioita avattiin ja pinnoitettiin uudelleen. Menikö lattia-asennus oikein ja ketkä vastuuhenkilöt toimivat mitenkin? Tästä riittää monia mielipiteitä suomalaisten lehtien palstoilla. Ilmeisesti mukana on vanhoja median ja koulun välisiä kaunoja. Toivottavasti eri tahot rauhoittuvat pääsiäiseksi.

Espanja kuitenkin valmistautuu pääsiäiseen. Semana Santa on ehkä tärkein ja suurin espanjalaisista perinnejuhlista. Pyhän viikon viettäminen alkaa palmusunnuntaista, 1. huhtikuuta. Seuraavaksi on kiirastorstai Jueves Santo ja pitkäperjantai Viernes Santo seuraa torstaita. Pääsiäiskulkueita voi kuitenkin esiintyä viikon jokaisena päivänä riippuen paikallisesta kulttuurista.