Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

3.1.08

Tärkeä vaalivuosi

Vuosi 2008 on merkittävä vuosi vaaleja ajatellen. Suurvallat USA ja Venäjä valitsevat maalleen presidentin, USA marraskuussa ja Venäjä maaliskuussa. Tärkein on tietysti Suomen oma kunnallisvaalivuosi. Lokakuun 26. päivä valitaan kunnallisvaltuutetut seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Suomessa haikaillaan nuorten äänestäjien perään. Kaikkien suomalaisten äänestysaktiivisuus on laskenut jo pitkään, mutta erityisesti nuorten äänestysaktiivisuus on laskenut nopeammin. Ei siis ihme, että pipoväkeä kaivataan niin ehdokkaiksi kuin äänestäjiksikin. Oikeusministeriöön on perustettu viime kesänä demokratiayksikkö, jonka tehtävänä on osaltaan vahvistaa kansalaisten osallisuutta yhteiskunnassa. Tulisi siis pohtia, miten nuorten kasvua aktiivisiksi kansalaisiksi voisi tukea. "Ei voisi vähempää kiinnostaa" -tuhahdus on vaarallista, koska joku ne päätökset kuitenkin tekee. Jos päättäjinä ei ole nuoria, niin sitten vanhempia.

Kesäisenä sunnuntaina ihmettelin bussini uutta kulkureittiä. Hahmotin kauempana väistetyllä alueella ihmisjoukon. Kyseessä oli kadunvaltaus. Nuorisojoukko istui kadulla, jossa liikenteen piti rullata busseineen yms. Joukkion tavoitteena oli, että kadut vapautettaisiin kaupunkilaisille. Nähtävästi toivottiin kulkuneuvojen poistuvan. Pyöriä kuitenkin sallittiin, koska kyseisenä viikonloppuna katujen valtauksia ja iskuja tehtiin useammalle alueelle ja kaduille.

Nuorilla on tuoreita ajatuksia, mutta ovatko toteutusmuodot liian järjestäytymättömiä. Ehkä nuoret eivät jaksa taistella vahvaa aikuisten muodostamaa yhteiskuntaa vastaan vaan ryhtyvät mieluummin suoraan toimintaan kuin järjestäytyneen yhteiskunnan tuottamiin demokraattisiin uudistuksiin. Ehkä elämämme Suomessa on myös jo niin hyvinvoivaa, ettei synny tarvetta äänestää, koska täällä näyttää kaikki pyörivän ilman omaa aktiivisuuttakin.
Nuoret haluaisivat varmaan myös politiikkaopetusta nuorten kielellä. Eiväthän edes aikuiset aina ymmärrä "poliittista höpötystä".

On selvää, että esim. Facebook on ensi syksyn kunnallisvaaleissa mukana, samoin erilaiset tietokoneavusteiset mielipidevaikutuskanavat. Itse äänestystäkin kokeillaan tietokoneella ensimmäisen kerran Suomessa muutamalla paikkakunnalla mm. Vihdissä. Mielenkiintoista!