Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

14.1.12

Menneet ja tulevat

Ensi viikolla alkaa gaaloittelu. Monilla aloilla valitaan vuoden palkinnonsaajat. Vuoden urheilija, Jussi-patsaan, Emma-patsaan sekä monet muut vuoden palkinnon voittajat valitaan juhlallisuuksissa, joita voidaan kotisohvilta seurata. Kyllä ne televisio-ohjelmista käyvät. Ovatpa vähän erilaisempia kuin nykyiset monet presidentin vaalikeskustelut. Tuleva presidenttimme nimi on aika pian tiedossamme eikä enää kovin monia keskusteluja tarvita.

Menneen vuoden saavutuksia tiedemaailmassa on tietysti paljon, mutta kiinnitin huomioni mm. siihen, että kakkostyypin diabetekseen sairastumista voidaan hidastaa tiukalla 600 päiväkalorin kuurilla. Toinen terveyteen liittynyt tieto oli, että päivittäin nautittu aspiriini voi vähentää suolistosyövän riskiä (brittitutkijat). Hyvä, että seuraavana päivänä suomalainen lääkäri kuitenkin varoitteli vuotovaarasta, joka voi seurata aspiriinin säännöllisestä syömisestä. Kuitenkin brittitutkijatkin muistuttavat, että aiemmin sydänkohtauksen tai halvauksen saaneiden tulee nauttia edelleen aspiriininsa ohjeen mukaan.

Mielenkiintoinen väestötieto saatiin lokakuun lopussa. Meitä on nyt 7 miljardia. Liikakansoittuminen siis jatkuu ja luonnonvarat hupenevat. Internetinkin käyttäjiä maailmassa on jo yli kaksi miljardia. Tulevaisuuden ennusteisiin kuuluu supertietokone, joka on ylivertainen kaikissa töissä, joissa pitää käydä läpi paljon dokumentteja. Tällainen supertietokone voisi penkoa mm. lakitekstejä. Kone voisi auttaa lääkäreitä sairauksien määrittelyssä, koska se voi käydä läpi monia tietokantoja saatuaan tietää potilaan oireista. Kone ehdottaisi hoidon, mutta lääkäri päättäisi aloitetaanko sellainen. Supertietokone tulee olemaan "Googlen tappaja". Se tulee toimimaan 2000 kertaisella tehokkuudella nykyisiin laitteisiin nähden ja kulkee mukana kannettavissa tietokoneissa jo 2020-luvulla.

On jo aika pitkään odotettu milloin ihmisen dna-nauhan saaminen on tavallisen ihmisen ulottuvilla. Nauhastahan voi saada selville oman perimänsä, mihin tauteihin on kenelläkin riski sairastua. Nyt nauhan hinnan arvellaan olevan pian saatavissa tuhannella eurolla. Tosin tuollaiseen kaikille ihmiselle olevaan mahdollisuuteen kuluu aikaa pelkästään jo siksi, että terveydenhuoltomenot ovat jo nykyisellään huipussaan. Geeneihin liittyvä arvelu esitettiin myös
Lontoon olympialaisten yhteydessä löydettävästä urheilijan geenidopingista. Dopingia ei siis saada kuriin kovin pian.

Taivaalta on jo sunnuntaina tai maanantaina tippumassa avaruusromua, pienen pakettiauton kokoisena. Marsiin lähetetty luotain tulee alas olettamuksien mukaan Falklandin saarien lähistöllä. Joka tapauksessa maailmanloppua ei tule tänäkään vuonna, vaikka Mayjo-kansan kalenterissa maailmanlopun on väitetty tulevan jouluksi.