Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

29.2.12

Kalaa kaksi kertaa viikossa

Nykyinen ruokasuositus on, että viikossa tulisi syödä vähintään kaksi kala-ateriaa. Tämä ei toteudu välttämättä minun kohdallani, mutta kohtuullisen hyvin kuitenkin. Juuri tänään oli siika-ateria ja edellinen lohiateria viime perjantaina.

Tämän päivän lehdessä luki miten suomalaiset kalat on jaoteltu ympäristöperustein kolmeen ryhmään. Vihreän listan kaloja pitäisi suosia. Ollakseen vihreän listan kala, tämän päiväisen siikani pitäisi olisi pitänyt olla kasvanut sisävesissä tai kiertovesiviljelty. No, enpä sitä kysynyt. On aika pitkälle menevää kaupantekoa kysellä sitä sun tätä. Jos kyseessä olisi ollut villi vaellussiika, se olisi kuulunut punaiselle listalle, ja sitä olisi pitänyt välttää. En myöskään kysynyt, mistä viime viikkoinen lohi oli kotoisin. Vihreälle listalle päästäkseen sen olisi pitänyt olla luomumerkitty ja kasvatettu. Kasvatettu norjalainen lohi olisi ollut keltaisen listan lohi eli käyttöä pitäisi vähentää. Itämeren villi ja kasvatettu chileläinen olisivat olleet jo punaisen listan ruokaa.

Tasapainoiseen ruokavalioon kuuluu riittävä määrä terveellisiä rasvoja. Ne osallistuvat verisuoniston, hermoston, ja rauhasten toimintaan ja kehitykseen ja auttavat alentamaan kolesterolia. Alfalinoleenihappo lievittää tulehdusoireita, vähentää veren hyytymistä ja ehkäisee rytmihäiriöitä sekä rintasyöpää. Puhutaan paljon omega 3-rasvahaposta. Se on monityydyttämätön ja sisältää mm. alfalinoleenihappoa. Ihmisen pitää saada ravinnosta alfalinoleenihappoa, koska keho ei pysty valmistamaan sitä itse. Suositusten mukaan vrk-annoksen alfalinoleenihappoa saa esim. noin kahdesta ruokalusikallisesta rypsiöljyä. Hyvää rasvahappoa saa myös lohesta, silakasta ja makrillista. Vaikka söisi kalaa muutaman kerran viikossa, on suositeltavaa nauttia vielä yksi kalaöljykapseli päivässä.

Parin viikon päästä olen jälleen Espanjan kalapöytien ääressä. Monipuolisessa ruokakaupassa eri kalalajit lojuvat runsaiden jääpalakasojen päällä. Myyjät ovat pukeutuneet pitkiin kumiesiliinoihin ja pitkävartisiin kumisaappaisiin sekä hiussuojuksiin. Kun pyytää perkaamaan kalan paikan päällä, on nylkeminen melkoista taidetta ja veitsen käsittely käy näppärästi. Sardiinit ja sardellit ovat tyypillisiä andalusialaisia kaloja. Nyt andalusialaiset kalastajat rupeavat saamaan tukea Euroopan kalastusrahastosta, koska espanjalaiset eivät saa kalastaa Marokon aluevesillä.

Lento Suomesta menee Malagaan. Sen nimi on tullut paikasta, jossa kaloja suolataan. Kalaa siellä ja kalaa täällä, pääasia on, että saadaan rasvahappoja.