Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

25.1.08

Ilmastomuutoksen torjunnan tavoitteista käytäntöön

Euroopan tasolla tehtiin toissa päivänä merkittävät linjaukset ilmastonmuutoksen torjunnassa. Komission puheenjohtaja Barroso esitteli ylpeänä nämä linjaukset, eikä syyttä. Nyt eurooppalaiset valtiot päättävät yhdessä toimia maapallon hyväksi, antaen samalla esimerkin muulle maailmalle.

Suomen avaintavoitteena on uusiutuvien energiankäyttömuotojen voimakas lisääminen. Uusiutuvien energialähteiden osuutta Suomessa pitäisi kasvattaa 28,5 prosentista 38 prosenttiin. Ruotsin pitäisi nostaa uusiutuvien osuutta jopa 49 prosenttiin, mutta Ruotsilla lisäys on kuitenkin pienempi kuin Suomella. Avainasemassa tulevat olemaan teollisuus sekä kuluttajat.
Päästötalkoisiin velvoitetaan päästökaupan ulkopuolelle jäävät alat, kuten rakentaminen ja rakennusten lämmitys, jätehuolto, liikenne ja maatalous.

Helsinkiläisenä tulen mielenkiinnolla seuraamaan liikenteeseen ehdotettavien ruuhkamaksujen selvitystyötä. Nyt aiotaan nopeasti tutkia millä tekniikalla ruuhkamaksut voitaisiin periä. Helsingin seudusta on jo olemassa kartta, jossa esim. keskustassa ruuhka-aikana liikennöivät autot paikannettaisiin satelliitin välityksellä. Hintana esim. ydinkeskustan alueella kuljetetusta autosta maksettaisiin 15 centtiä kilometriltä. Ruuhkamaksuja saatetaan hyvinkin periä tulevaisuudessa myös Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla, koska esim. Ruotsissa maksujen perinnästä on saatu hyviä kokemuksia.

Ei ole mikään ihme, että ilmastonmuutos puhututtaa jo kaikkia kansankerroksia. Etelä-Suomen lumettomuus ja tammikuinen lämpimyys keskusteluttavat ihmisiä päivittäin. Eilinen talvimyräkkä koetteli ankarasti arkipäivän toimintoja. Tuuli ulvoi voimakkaasti ja lähes heitteli ihmisiä. Vietiinpä lehtitietojen mukaan joku jo sairaalaan lyhtypylvääseen paiskautumisen johdosta.

Erittäin merkittävä on tieto, jonka mukaan nuoria pyritään motivoimaan ja valistamaan ilmastonmuutoksen torjuntatyöhön. Nuorillehan asia on kaikkein tärkein, koska he tulevat elämään ajassa, jossa ilmastolliset muutokset ovat vielä rajumpia.