Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

8.1.08

Ilmastomuutoksen hidastamiseksi ei ole aikaa hukattavaksi

Kasvihuonekaasujen vähentämiseksi on vähennettävä Suomessakin jopa 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä.

Vuosi sitten tein blogipalstallani lupauksen erotella talousjätteet. Tämä toteutui hyvin ja säntillisesti. Biologista jätettä tulee yllättävän paljon. Lehti-, seka-, kartonki- sekä biologinen jäte erotellaan taloyhtiössämme aika hyvin, mutta nyt pitäisi kehittää lisää erottelua. Yksi selkeä tarve olisi muoville, kelmupäällysteille yms. En taida olla ainoa ideani kanssa. Omakohtaista jätteen erottelua aion nyt lisätä myös muissa asuinpisteissämme. Tämä olkoon vuoden 2008 lupaukseni.

Rakentamistavoissa voidaan huomioida paljonkin ilmastomuutoksen kannalta. Esim. lämmityksessä puun käyttö on parempaa kuin öljyn käyttö. Ehkäpä Kemijärvellekin saadaan pellettiteollisuutta nyt kun työpaikat uhkaavat heiltä hävitä. Uusiutuvaa energiaa tulisi käyttää joka tapauksessa nykyistä enemmän.

Kerrostalomme on kaukolämmön piirissä. Helsingin Energian mukaan kaukolämmöstä yli puolet tuotetaan kivihiilivoimalaitoksissa Hanasaaressa. Selvitysten mukaan Helsinki ei ole tulevaisuudessakaan luopumassa hiilivoimaloistaan hakevoimaloiden hyväksi, koska hinta olisi 300 miljoonaa.

Asuinsuunnittelu on ympäristöprofessori Atte Korholan mukaan parasta, kun kotoa voisi kävellä työ-, koulu-, yms. matkat eli auton ostamista tai auton käyttöä olisi vältettävä. Pyöräily varmaan lisääntyy Helsingissäkin edelleen. Espanjan Aurinkorannikolla liikutaan paljon meren rannalla, mutta muuten käytetään autoa ehkä siitäkin syystä, että julkista liikennettä ei ole paljon.

Kirjailija ja tiedetoimittaja Risto Isomäellä oli idea, että Saharaan rakennettaisiin muutamia suuria aurinkovoimaloita, joista johdettaisiin sähköä Euroopan valtioihin putkea pitkin. Putkia sitten onkin tulossa etelästä ja idästä, kun maakaasuputki vedetään ensin Venäjältä Eurooppaan. Nähtävästi ihminen aina pystyy keksimään pahaankin ongelmaan ratkaisun. Omassa ilmastonmuutostaistelussa uskon kuitenkin eniten siihen, että ostamaton hyödyke on parasta toimintaa ilmaston hyväksi.