Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

28.1.12

Vaatemuotoilua

Hienoin esimerkki vaatemuotoilusta Suomessa lienee Marimekko. Tämän vuoden muotoilupääkaupunkitapahtuma tuo varmaan Helsinkiin useita Marimekon ystäviä. Onhan Marimekon liikkeitäkin maailmalla jo lähes sata. Korkean tason Marimekon vaatteen ostaja oli aikanaan Jacqueline Kennedy. Hän osti kerralla mekkoja jopa seitsemän.

Käytin itse yhtä Marimekosta ostettua trikoopuseroa sekä kotimaassa että kesäisillä ulkomaan matkoilla yli 20 vuoden ajan. Trikoopuseroni on siis nähnyt kaikki kesälomakohteet. Vedin sen aina suurella ylpeydellä päälleni. Se oli täydellinen. Erityisesti sen raitavärit olivat hyvin kauniit. Värit olivat pinkki, sininen ja vihreä. Leikkauskin oli minulle sopiva. Kun siihen sitten lopuksi tuli reikä tai kaksi, menin kysymään yhteen Marimekko-liikkeeseen, josko he tekevät vielä näitä puseroita. Melkein loukkaannuin siitä, miten puolihuolimattomasti myyjä ilmoitti, ettei tuotetta enää valmisteta. Olin ajatellut, että myyjäkin varmaan ihastuisi mukaan ottamaan puseroon ja sen väreihin ja vaatisi saada lähettää sen tehtaalle mahdollisen uustuotannon aloittamiseen. No ei, kun ei.

Marimekko-tuotteet ovat olleet jo yli 60 vuotta keskuudessamme. Kävin aikanaan usein ostamassa erityisesti lastenvaatteita. Raskausaikainen Marimekko on tällä hetkellä siivoustakkina. Sitäkin on pitkään pidetty ja korjattu. Marimekollahan oli varsinkin aikaisemmin aika väljät mekot niin, että vatsakumpareet jäivät hyvin piiloon. Monenlaisia tuotteita olen käyttänyt, vaikka en olekaan koskaan ollut mikään intohimoinen pelkkien Marimekko-tuotteiden käyttäjä. Varsinkin pöytäliinana Marimekko-kangas on toiminut hyvin. Hyvän laadun ansiosta liinoja on voinut pestä, pestä ja pestä.

Olen aina seurannut Marimekon tapahtumia mielenkiinnolla. Nykyisin Marimekko-liikkeitä on joka puolella maailmaa. Japanissakin on jopa 21 liikettä. New Yorkiin Viidennelle Avenuelle on viime vuonna perustettu uudelleen Marimekko-liike. Liikkeen edessä on aurinkoisina päivinä unikkopäivävarjot. Tulikin mieleeni, että uuden sateenvarjon tulee olla Marimekko-kuosia, lähinnä unikkokuviointia. Saapa nähdä käykö niin.

Marimekko on suomalainen brändi, mitä parhain. Tosin nykyään tuotantoa on Marimekossakin siirretty ulkomaille. Kuitenkin suunnittelu on aina tapahtunut Suomessa. Maija Isola, Vuokko Nurmesniemi, Annika Rimala ja Marja Suna ovat tuttuja suunnittelijanimiä. Marimekko on siitä hieno brändi, että se toteuttaa omia linjojaan, ei noudata trendejä. Kuitenkin tuotteet tulkitsevat omaa aikaansa. Erittäin hauskoja ovat mielestäni olleet nuorisoa huomioivat Marimekko-tennarit.

Marimekon johdossa aikanaan ollut Armi Ratia oli persoona, jonka tekemisiä seurattiin mediassa. Bökarsissa järjestettiin juhlia, joissa kesäinen kattaus luonnonhelmassa oli mieleenpainuvan tyylikäs, harmoninen ja persoonallinen.