Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

27.11.07

Työpukeutuminen

Hoitoalan palkkakiistan jälkimaininkina otan kantaa työpukeutumiseen. Onhan viikkoja katseltu televisiosta hoitajien pukeutumisen nykytyyliä. On ollut lähes kammottavaa katsella ammattikunnan edustajista otettuja kuvakulmia työpaikoilla. Koska yhteiskunta on antanut nyt positiivisen signaalin arvostettavasta työstä palkannousun myötä, olisi vastalahjaksi hoitajien syytä arvostaa ammattiaan nyt asiallisemman pukeutumisen muodossa.

Vertailtaessa kahta työpukeutumista, hoitajien ja lentoemäntien, sijoittaisin lentoemännät eliittiin ja hoitajat "karvalakkiosastoon". Luulen, että lentoemännillä työpukeutumisen tyyli ja arvokkuus kuuluu yhdeksi tärkeimpiin asioihin ammatissaan. Hoitajilla taas työpukeutumisen tyyli ja tärkeys on romahtanut vuosien mittaan. Lentoemännillä vuodesta toiseen pukeutuminen on noudattanut tiettyä asiallisutta ja sisäisiä sääntöjä, joista ei ole tingitty. Hoitajilla sitä vastoin työpukuun liittyvää sisäistä säännöstöä ei ole ylläpidetty niin kuin aikaisemmin. Hoitajakohtainen tai ryhmäkohtainen sekatyyli on päässyt valloilleen. Paljon ei puutu etteikö hoitajilla näkyisi lävistyksiä ja eri tyylisiä hiuspehkoja. Valkoiset kengäthän ovat jo kauan sitten vaihtuneet kukallisiin, raidallisiin ja eri värisiin sandaaleihin.

Yksi suuri syy nykyisin vallitsevaan suureen tyylieroon hoitajilla ja lentoemännillä lienee siinä, että ulkopuolinen taho ryhtyi hankkimaan ja huoltamaan hoitajien työpuvut. Lentoemännillä työasun hankintaan ja huoltoon paneudutaan oletettavasti huolellisemmin kuin hoitajilla. Lentoemäntien työasua pidettäneen myös tärkeänä kilpailukykytekijänä. Hoitajat eivät ole tulleet työasun merkitystä kilpailukyvyssä varmaan edes ajatelleeksi. Vertailu kohdistuu tässä myös toisaalta yksityisen liikelaitoksen ja toisaalta julkisen laitoksen työntekijöiden työpukeutumiseen.

Työpukeutuminen on kuitenkin tärkeä tekijä ensikontaktissa, jossa luodaan positiivinen tai negatiivinen kuva työnantajasta. Hoitoalalla hygieenisyysvaatimus on ehdoton ja siksi työpukeutuminen olisi miellettävä vieläpä tärkeämmäksi kuin lentoemännillä.
Hyvään ammattitaitoon kuuluu vähintäänkin asiallinen ja luottamusta herättävä työpukeutuminen, joka leimaa ammattikuntaa ja syntynyttä mielikuvaa.

Vuosia sitten televisiossa mainostettiin tiettyä kahvimerkkiä näyttämällä hoitajia kahvitauolla. Ohikulkeva lääkärikin halusi ko. iloon mukaan. Edellisviikkojen televisiokuvista jäi vaikutelma, että hoitajat ovat nyt alinomaan syömässä!