Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

19.9.07

Raamatullista

Kirjahyllyssämme on pölyttynyt Raamattu vihkipäivästä lähtien. En muista, että sitä olisi koskaan avattu alkulehteä pidemmälle.

Nyt tuli tarve etsiä tietyn vertauksen lähdettä ja alkuperää. Vertaus kuuluu kansan suussa: Kädet ovat Eesaun kädet, mutta ääni on Jaakobin ääni. Tämä vertaus rupesi kiusaamaan mieltä, mistä moinen vertaus on "kotoisin"? Tuttava- tai läheispiirissä asiaa tiedusteltuani, osuin myös kadulla teologian tohtoriin. Ajattelin, että nyt tapaan juuri oikean henkilön valaisemaan asiaa. Sain nopeahkossa ohituksessa tiedon, että Raamatussa asia selvitetään Mooseksen kirjassa. Siispä otin Raamatun esiin. Suorastaan vähän jännitti, kun pitelin kädessäni tuota Pyhäksi kirjaksi kutsuttua.

Aika pian löysin oikean kohdan, joka on sivulla 36 Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa ja Vanhassa Testamentissa. Kyseessä on siis huijaus, petos, vedätys, narraus tms. Iisak, jonka näkö on jo hämärtynyt, joutuu petoksen kohteeksi. Hänet huijataan antamaan siunaus ja valta veljeksistä toiselle eli Jaakobille, vaikka Iisakin tarkoitus oli ollut siirtää valtansa mielipojalleen Eesaulle. Iisakin vaimo, Rebekka, yllytti Jaakobia huijaukseen. Lähtökohtana oli, että Eesau saadakseen siunauksen, tuo riistan, joka nautitaan yhdessä. Sen päätteeksi tapahtuu siunaus. Tätä suunnitelmaa kuunteli myös Rebekka, joka kieroili Iisakin selän takana poikansa Jaakobin hyväksi. Rebekka yllytti Jaakobin hakemaan myös riistan ja tulemaan kotiin ennen Eesauta. Jaakob oli kietonut riistan nahkaa käsiinsä näytelläkseen karvaista Eesauta. Iisak sokeana tunnusteli Jaakobia ja lausahti tämän kuuluisan ihmettelynsä. Jaakobin huijaus tuli ilmi, kun Eesau saapui kotiin. Iisak ei kuitenkaan voinut enää peruuttaa siunaustaan.

En tietenkään laskenut heti Raamattua pois kädestäni. Selaillessani ja lukiessani tekstejä, voin todeta, että taitaakin olla aika mielenkiintoinen kirja. Raamatussahan on paljon mielenkiintoisia henkilötarinoita. Raamatun henkilöillä on lähes samanlaiset elämät ja huolet kuin nykyihmisilläkin. Ei ole mitään syytä pitää Raamattua pelkästään pölyttymässä. Vastedeskin kannattaa lukea raamatullisia vertauksia oikeasta lähteestä.