Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

12.10.07

Hyvä, paha suklaa

Mutustelen tässä Da-Capo -patukkaa. En uskonut tällaista enää löytyvänkään kaupan hyllyltä, mutta kylläpä vain. Da-Capo on Suomessa valmistetusta suklaasta vanhimpia, vuodelta 1916, Mignon-munan vuodelta 1896 ja Viener Nougatin vuodelta 1904 ohella. Myydyin suklaa tällä hetkellä on kuitenkin Fazerin Sininen.

Koska en haluaisi lihoa ja syödä esim. suklaata ollenkaan, valpastuin siitä tiedosta, että suklaan on tutkittu olevan myös terveellistä. Mutta vain pieni pala esim. aterian jälkeisen kahvin kanssa nautittuna on paikallaan ja kohtuullista. Siis ei edelleenkään mitään suklaanhimon tyydyttämistä useilla suupaloilla! Suklaan sisältämän kaakaon on todettu vaikuttavan verisuoniin tervehdyttävästi. Mm. verenpaineen on todettu laskevan suklaata säännöllisesti nauttineilla tutkittavilla henkilöillä verrattuna ei suklaata syöviin.

Kaakaopavut, kaakaopuun hedelmien siemenet saadaan Suomeen enimmäkseen Norsunluurannikolta. Suklaa syntyy pitkän käsittelyn tuloksena. Väli-Amerikan mayat ja atsteekit keksivät jo 2000 vuotta sitten eräänlaisen suklaan, punertavan kaakaojuoman valmistusmuodon. Kaakaopapuja käytettiin aluksi rahan vastineena samoin kuin meillä oravannahkoja. Kaakao levisi Espanjan kautta muualle Eurooppaan. Barcelonaan on perustettu jopa Xocolata-museo. Suklaalle on myös oma Eu-direktiivi.

Sveitsiläinen Nestle-suklaa on tunnetuimpia Euroopassa ja sveitsiläiset syövätkin suklaata eniten. Toiseksi tulevat norjalaiset. Suomalaiset ovat suklaansyönnin määrässä yhdeksännellä sijaluvulla. Suklaasuku Fazer on aikoinaan myös lähtenyt Sveitsistä. Suklaan valmistus aloitettiin Helsingissä Kluuvikadulla vuonna 1894.

Suklaasta on tullut hyvinvointia lisäävä kulutushyödyke. Ei kestä kauan, kun kauppoihin ilmestyvät taas suklaapakkauspylväät. Siitä kasat hupenevat jouluostoksilla käyvien koteihin ja joulun jälkeen "mattimyöhäiset" voivat saada vielä erikoistarjouksia myymättömistä suklaalaatikoista. Suklaa ei siis ole pelkästään paha sisältämänsä sokerin ja rasvan kannalta, vaan suklaa sisältää myös mielialaa kohottavaa tryptofaania ja auttaa siten elämän pienissä suruissa. Da-Capon päällyspaperi lojuu nyt tuossa tyhjänä eikä kauppamatkalla koettu lähes räntäsade tunnukaan enää niin ikävältä.