Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

18.10.07

Soveltuvuus hoitoalalle

On herätetty henkiin kysymys voidaanko psykologisilla soveltuvuustesteillä erottaa hoitoalalle pyrkivistä ne, jotka ovat vaaraksi muille tai muuten sopimattomia työhönsä? Yksi vastaus lehdessä (Ojanen, HS 17.9.07) on annettu ja se kuuluu, että soveltuvuustestien ennusteet ovat vain hieman sattumaa luotettavampia - siis vain hieman. Näinä aikoina, jolloin "pitäisi tehdä vain oikeita asioita" eikä "asioita oikein" taitaisi olla yhtä hyödytöntä kuin neulan heinäsuovasta etsimistä, järjestää kalliita ja aikaavieviä soveltuvuuskokeita. Olisi myös aika hassua järjestää testejä aikana, jolloin alalle ei löydy riittävästi pyrkijöitäkään.

Kannatan professori Ojasenkin esittämää mielipidettä, että valinnat on tehtävä todellisten alan asiantuntijoitten johdolla eikä jättää näin tärkeää valintaa psykologisten testien varaan. Valinnat tulisi siis jättää koulutuksesta vastaavien opettajien ja hoitoalalle valmistuneiden työstä vastaavien esimiesten harteille. Työelämässä vaadittavien tietojen ja taitojen mittaaminen tulisi aina olla etusijalla, ja niistä tietävät vain alalla työskentelevät.

Kun ja jos henkilön sopimattomuus alalle huomataan koulutuksessa, siihen pitäisi voida heti puuttua ja katkaista opiskelu. Harvoin esim. hakijan väkivaltaisuus tulee testeissä esiin. Myös työelämässä sopimattomuus alalle pitää todeta nopeasti ja katkaista uran jatkuminen. Pitäisi myös voida ilman henkilön lupaakin haastatella edellisten työpaikkojen esimiehiä. Tällöin taustatiedot hakijasta saadaan paremmin selville.

Se hoitoalan kouluttaja tai työelämän esimies, joka koulutettavan tai työhönotettavan sopivuudesta tai osaamisesta vastaa, on ehdottomasti haastateltava henkilöt. Tässä tilanteessa valitsijalla on oltava monia taitoja psykologisen näkemyksen ohella löytääkseen hyvät henkilöt tai voidakseen myös rohkeasti karsia alalle sopimattomat. Ei ole kyseessä vain "osaavien käsien" valitseminen vaan syvällinen ja moniulotteinen pohdinta henkilön sopivuuden ennusteesta tulevaisuuteen ja tärkeälle hoitoalalle. Minua ärsyttää julkisuudessa puhetapa, jossa kaivataan hoitoalalle "lisää käsipareja" tai "osaavia käsiä". Mistähän noita käsipareja voisi ostaa? Entä osaavia aivoja, olisiko niitä myös myytävänä jossain?