Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

17.11.07

Hoitoalan palkkariita

Onpa mielenkiintoiset ajat! Ensi tiistaina nähdään mikä tilanne potilashoidossa vallitsee ja mikä on hoitajien tilanne palkkakysymyksessä. Enpä olisi uskonut, että näin pitkälle mennään Suomessa sairaanhoitajien palkkakysymystä ratkottaessa! Viikko sitten pakkolakia ryhdyttäessä muovaamaan koin voimakkaan eettisen ristiriidan siinä, että hoitajat käsitettiin ikäänkuin niin pahoiksi ihmisiksi, että tarvitaan oikein eduskunnan viikonloppuna laatima pakkolaki. Eilen eli perjantaina laki hyväksyttiin. Tilanteessa tarvittiin presidentti paikalle ja hän joutui luopumaan New Yorkin matkastaan.

Kysynpä vain ketkä henkilöt ja mikä ammattiryhmä normaalioloissa on potilaan vierellä ja turvaa potilaan hyvinvoinnin. Hoitajat ovat aina tehneet perustyönsä vastuullisesti vuosikymmeniä. Mutta nyt oikeutettua, monen vuosikymmenen aikana aiheutunutta palkkahyvitystä pyydettäessä, piti laatia oikein pakkolaki. Eettinen ristiriita synnytti voimakkaan tunteen epäoikeudenmukaisuudesta hoitajia kohtaan.

Jos nyt aloittaisin urani uudelleen, en katsoisi hoitoalalle päinkään. Terveydenhuolto Suomessa on mennyt erittäin huonoon suuntaan. Rahaa on kulutettu hulvattomasti hallinnollisiin sotkuihin. Muutosta muutoksen perään on käynnistetty. Mikään eikä kukaan voi laskea sitä konkreettista rahan kulutusta saati sitten muutoksista aihetunutta muuta kaaosta terveydenhuoltoalalla työskentelevien elämässä. Tämän kaiken keskellä hoitajat ja potilaat ovat edustaneet ihailtavaa yhteisyyttä ja pysyvyyttä. Ja tässä hoitajille palkka tuosta sitoutumisesta ja venymisestä yhä yltyneessä kiireessä - öin ja päivin!

Hoitajat voivat nyt olla kaikessa rauhassa kovia omissa vaatimuksissaan, vaikka palkkaratkaisu voisi toki olla monivuotinen. Yhteiskuntarauha on jo menetetty ja hoitajia syyllistetty ties millä asioilla, verojen korotuksilla, Suomen taloudellisella kilpailukyvyn heikentymisellä ym. vakavalla asialla. Toivon todella voimia ja sitkeyttä "lakkolaisille" ja erityisesti heidän "kenraalilleen". Suomi meni siis sekaisin hoitajista! Onpa tärkeä ryhmä!

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Nii-in! Jos ei tällä kaikella ainakaan muuta saatu aikaan, niin ainakin valtava mediamyllytys ja tuo yhteiskuntarauhan rikkominen, joka tulee jäämään aikakirjoihin!

Kyllä tuo joukkoirtisanoutuminen on nyt osoittautunut ainoaksi järkeväksi työtaistelukeinoksi. Tavallinen lakko olisi ollut aivan turhaa. Se nyt on ainakin tullut todistettua.

Tuntuu pahalta, kun toisaalla rummutetaan koko ajan kuinka Suomen valtiontalous ei koskaan ole ollut niin hyvällä tolalla kuin nyt. Ja nyt hoitajat ovat romuttamassa kuntien talouden ja nostamassa verotusta! Siis hoitajatko ovatkin pitämässä pystyssä tätä korkeaa elintasoa? Heidänkö pitää olla maksumiehinä ja uhrautua muiden hyväksi? Kuitenkin näyttää siltä, että veronmaksajat, siis Suomen kansalaiset, ovat valmiita hoitajien tuntuviinkin palkankorotuksiin. Hallituksen ja eduskunnan pitäisi kai noudattaa kansalaisten tahtoa.

Kaikkien eniten ärsyttävät nuo muut ammattijärjestöt, jotka ovat kärkkymässä hoitajien apajille. Heidän neuvottelinjansa halusivat jäsenistölleen pikavoiton joululahjarahan muodossa. Nyt sitten paheksuvat, kun hoitajat haluavat niin nopealla aikataululla korotuksensa, miksi ei asteittain vuosien kuluessa? No, pitkällä aikavälillähän tässä on kuoppaan pudottu! Ja kuinka hoitajat voi olla niin lapsellisia, että luottavat vaalilupauksiin? Kuten tiedetään,tuo työtaistelun uhkahan on kytenyt jo monta vuotta. Juuri nyt oli mitta täysi ja otollinen aika.

Jotain hauskaakin: Aika mukavaan aikaan sattui nuo pääministerin virtsakivivaivat. Onkohan kenenkään vaivojen mahdollisia syitä mediassa selvitetty yhtä tarkkaan? Mukavasti sattui myöskin tuo Paula Sihton kaatuminen ja sairauslomakin äänestysten yli! Varmaan noille voisi löytää freudilaiset selitykset!

marraskuuta 18, 2007  

Lähetä kommentti

<< Home