Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

21.9.07

Hoitoalan palkkakysymys

Jälleen kerran hoitoala uhkaa panna Suomen sekaisin. Monenlaista uhkaa on ilmassa siitä, jos mahdollisesti hoitajien lakko alkaisi ja hoitajat saisivat muita paremmat palkankorotukset. Minusta syyttävät lausunnot hoitajien palkkavaatimuksia kohtaan ovat julmia enkä olisi uskonut, että tuollaisia lausuntoja pitää ilmeisesti jaksaa seurata pitkin syksyä.

Hoitoalalla on kärvistelty pienellä palkalla koulutukseen nähden, raskaassa ja vastuullisessa työssä aivan liian pitkään. Jo pelkästään kiltteydestä menneitä vuosia kohtaan, hoitajien olisi saatava suuri korvauserä. Naisten ja miesten välisestä palkkatasa-arvosta puuttuu naisille tällä hetkellä 20 % korotus. Tuolloin päästäisiin Euroopan tasolla tilastojen loppuhännältä keskitason suuntaan ja ehkä parempaankin kohtaan sivistysvaltioiden joukossa.

Anneli Jäätteenmäki pohtii nettikolumnissaan 12.9.07 sitä, miten Ay-liikkeessä esim. sosiaalidemokraattien mahdollisuus on ollut puuttua menneiden vuosien palkkaratkaisuihin. Eero Heinäluoman johdolla vaaditaan kyllä nyt hoitoalalle valtiolta lisärahoja, mutta itse ei vallassa ollessa huolehdittu tasa-arvopalkkauksesta. Jäätteenmäki siteeraa toista kolumnia, joka kuuluu: Ay-äijät huolehtivat vain rasvamaksaisten paperikoneduunareiden ja rekkamiesten eduista (Jarkko Tontti HS 28.7.07) Taitaa olla aika oikeaan osuva, jos kärjekäs kuvakieli unohdetaan.

Helsinkiläisenä veronmaksajana ja työnantajan pöydässä kuvaannollisesti istuvana tekisin sellaisen ratkaisun, että palkkaa korotetaan yli nyt tehdyn tarjouksen, mutta korotus kohdistettaisiin raskaimpiin yksiköihin. Työelämässä tiedetään kyllä mistä nämä yksiköt
löytyvät. Hyvin pätevän ja yksinkertaisen päätelmän mukaan raskaissa yksiköissä on työntekijäpula, koska työ on raskasta. Ne yksiköt, joissa työtä on sopivasti työntekijöiden määrään nähden, voidaan jättää alkuvaiheessa ylimääräisten korotusten ulkopuolelle.

Oli miten oli, nyt hoitajien tulisi unohtaa empaattisuus, koska heidän kohdallaan se on unohdettu jo pitkään, ja pysyä jyrkkänä omissa vaatimuksissaan. Hoitajien sanomana asia kuuluu: Nyt on momentum!

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Niinhän siinä taas näyttää käyvän, että köyhällä Suomen kansalla ei ole varaa nostaa hoitajien palkkoja. Hoitajat on jo nyt syyllistetty kuntien talouksien romahduttamisesta, kun ovat palkankorotusvaatimuksillaan hankkineet muille kunta-alan työntekijöille kohtuulliset korotukset. Osaavatkohan lääkärit olla yhtään kiitollisia? Heillehän tuo korotus on merkityksellinen, kun ne kumuloituvat mukavasti päivystysten ja ylitöiden myötä. Hehän ovat halunneet tiukasti pitää kiinni ulkopuolisen silmin järjettömästä työaikajärjestelystään.

Niin kauan kuin nykyinen palkkaneuvottelujärjestelmä on voimassa, on alipalkattujen ryhmien turha yrittää mitään korjauksia. Potista hyötyvät korkeimmin palkatut. Kyllä Sirpa Asko-Seljavaara puhuu rohkeasti hoitajien puolesta, mutta Ylen A-ohjelmassa hän piti kuitenkin hoitajien suurempaa pottia täysin mahdottomana. Kuitenkin valtion talouden pitäisi olla paremmassa jamassa kuin koskaan

Kyllä nuo palkkaneuvottelut ovat olleet hoitajille yhtä pään seinään hakkaamista kaikki nämä vuosikymmenet.

syyskuuta 25, 2007  
Anonymous Anonyymi said...

evxkfoa usg jdybf russian models

ydfly!

zkyqg mgonqn wcq milf handjob

tammikuuta 05, 2011  

Lähetä kommentti

<< Home