Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

16.10.07

Raitis ilma ja puhdas vesi

Meillä suomalaisilla on onnea, ainakin vielä siitä, että voimme hengittää puhdasta ilmaa ja juoda raikasta vettä. Uutiskuvissa voimme jo nähdä miten esim. Aasian ylikansoittuneissa suurkaupungeissa ihmiset kulkevat kaduilla hengityssuojaimet kasvoillaan. Minusta tuollainen alkaa jo olla se mitta, jolloin itse miettisin, onko mitään järkeä silloin enää ihmiskunnan elää kyseisessä tilanteessa.

Viimeviikkoista Nobel-rauhanpalkinnon myöntämistä ilmastomuutoksen eteen taistelevalle Al Gorelle pidettiin joissakin piireissä outona. Palkinto olisi pitänyt myöntää sotilaallisen rauhantyön hyväksi tehdystä työstä. Valinta oli kuitenkin hieno tunnustus Al Goren ponnisteluille koko maailman valistamisessa avaamaan silmät maapallon tuhoutumisen estämiseksi. Nähtyäni otteita elokuvasta "Epämiellyttävä totuus" olin itse heti valmis ajatukseen, että suomalaisillekin pitäisi määrätä kansalaisvelvollisuudeksi tutustua Al Goren elokuvaan. Esim. Britanniassa kouluissa ei tosin saa esittää oikeuden päätöksen mukaan elokuvaa ilman ilmastonmuutosta kiistävän koulukunnan tasapainottavia väitteitä. Britanniassakin silti ollaan yhtä mieltä siitä väitteestä, että lämpötila on nousussa ja johtuu pääasiassa ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä.

En pitäisi huonona asiana, vaikka ilma lämpenisi ja tänne tulisi Keski-Euroopan ilmasto, mutta raitis ilma ja puhdas vesi olisivat elinehdot silloinkin. Myrskyihin pitäisi varautua ja siihenhän saimme juuri meidän asuintalomme osalta uuden peltikaton kovalla tuulella romahtaneen edellisen katon tilalle. Mökillä täytyy vain toivoa, etteivät läheiset puut ole lahoja ja kaadu rakennuksen päälle. Tulviin on varauduttu vaistonvaraisesti ostamalla asunto kauempaa kuin veden ääreltä, mutta mökin tulva jo veisi, jos vesi nousisi läheisessä purossa hyvin paljon. Vieläkin on muistissa toissaelokuinen Katriina-myrsky New Orleansissa. Tulvat veivät mennessään koko kaupungin.

Oli kovin juhlallista käydä Japanin matkalla Kiotossa siinä kongressirakennuksessa, jossa laadittiin Yk:n Ilmastosopimus vuonna 1997 kehittyneille maille. Sopimus astui voimaan vuonna 2005, ja sopimuksen tavoitteiden toteutumista arvioidaan seuraavan kerran vuonna 2008. Ilmastonmuutoksesta puhuminen on nykyään melkein kuin muoti-ilmiö. Puhuminen ja varsinkin teot ovat paikallaan, koska maapallomme on yhteinen eikä meille suomalaisillekaan voida taata puhdasta ilmaa ja vettä.