Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

25.7.07

Mätäjoki

Kesäpaikkamme lähellä virtaa Helsingin purojen kuningatar, Mätäjoki. Epämiellyttäviä tuntemuksia herättävästä nimestään huolimatta puron vesi on kirkasta. Puron varsi on hyvin luonnonmukainen aluskasvillisuuksineen ja rehevine puineen. Kesäisin lehvistön suojassa asustelee monenlaista lintulajia, mm. satakieli. Puronvarren hoito- ja kehittämissuunnitelmiin kuuluu jopa taimenen nousukelpoisuuden mahdollistaminen.

Helsinki sijaitsee Vantaanjoen suulla, mutta pari tuhatta vuotta sitten Vantaanjoki laski Mätäjoen kautta mereen. Sittemmin maannousu on erottanut uomat omikseen. Helsingin vanhin asukas on asunut Mätäjokilaaksossa kampakeraamisella kaudella.

Joki alkaa Hämeenlinnan väylän tuntumasta, Vantaan Kaivokselasta. Sen pituus on yli yhdeksän kilometriä ja se laskee Isoon Huopalahteen. Alkujuoksun lähellä olevalle rakentamattomalle alueelle on suunniteltu asuntoalue, jota lähellä asuvat vantaalaiset vastustavat keräämällä nimilistoja asuinalueensa rakentamattomuuden puolesta. On käynnissä ns. Nimby-ilmiö (Not in my back yard).

Tutustuimme eilen Pitäjänmäellä uudehkojen kerrostalojen ja teollisuusrakennuksien välissä virtaavaan joen koskeen. Koski kuohui oikein tosissaan. Mitään muita ääniä ei voinut kuulla kosken vieressä seisoessa. Pudotus oli muutaman metrin. Muistelin siinä kuohussa Niagara-putouksien kohinaa. Kosken alapuolella rauhallisesti liplattava joki jatkoi valumistaan kohti Talin kartanoa ja golf-kenttää. Tutustuminen lähiympäristöön sai erinomaisen täydennyksen ja on tarkoitus käydä koskella useamminkin.