Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

7.4.10

Kevätkukkia

Viikko sitten ilmestyi Helsingin rautatieaseman teatterin puoleiselle aukiolle 20 suurta narsisseja täynnä olevaa kukka-astiaa. Oli mukava nähdä kaupungin kukkajärjestelyt lumikinoksien lähtemisen ja pääsiäisen kunniaksi. Tuntui siltä, että Helsingissä ruvettiin uskomaan kevään sittenkin koittavan kylmän ja lumisen talven jälkeen.

Viime vuosina olen ollut oikein ilahtunut kaupungin kukkaloistosta. Luin kaupungin jakelulehdestä miten vihersuunnittelija jakaa työvuotensa suunnitellessaan kaupungin kesäkukkaistutukset. Jo helmikuun lopulla kaikki suunnitelmat ovat valmiina. Kyseessä on tietokoneella valmistellut 150 istutussuunnitelmaa työohjeineen, jotka ovat piirroksin varustetut sijoitusohjeet kasviluetteloineen ja istutusväleineen. Julkisten tilojen kukkasuunnittelu on siten tarkkaa ja ohjelmoitua toimintaa. Varsinaisella kukkien istuttajalla ei taida enää olla paljon valinnanvapautta istutustyössään. Elokuisella kukkakierroksella ko. vihersuunnittelija kerää sitten palautteet sen kesän istutusten onnistumisesta ja saa ideoita seuraavaa kesää varten. Joissakin paikoissa kukat myös vaihdetaan kesän kuluessa.

Omaa kukkasuunnittelua en paljon ole vielä tehnyt, mutta monivuotisten kukkien lisäksi hankin ainakin orvokkeja. Ne ovat olleet kiitollisia kukkia säiden suhteen ja jaksavat kukkia syksyyn asti. Nyt suunnitelmiani varjostaa pupuvitsaus. En viitsisi turhaa työtä tehdä. Katsotaan nyt miltä kevään alussa näyttää. Joka tapauksessa tänään nostin talvehtineet daalian mukulat esille, mutta ne saavat olla vielä pitkään kylmässä ja pimeässä. Yleensä ne innostuvat liian aikaisin tekemään vihreää ja tekevät hujauksessa hontelon, pitkän varren.

Talvipuutarha meni remonttiin, mutta avautuu puolentoista vuoden jälkeen. Siellä oli mukava pistäytyä, viidakkomaisessa tunnelmassa, pääsiäisviikolla. Sisäkukkani, joulukaktus tai lieneekö marraskuun ruusu, ilahdutti kukkimalla juuri pääsiäisenä. Olen kaivanut sen ruukkuuni lahjaksi saadusta joulupadasta. Nykyisellään se on jo isohko ja hallitsee kyllä huoneen koristelun, jos asettaa sen pöydälle. Kesäksi se saa siirtyä pupulandiaan. Mielenkiintoista nähdä onko se pupujen herkkua.