Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

1.10.09

Estonia, blogisarja jatkuu sekä Risto Rytin patsas

Huomaan, että lauantailta 1.10.94 olenkin säästänyt vain päivälehden B-osasta eteenpäin. Kerron siksi seuraavassa vain iltalehden otsikoita: Miksi hätäsanomaa ei lähetetty ajoissa? Estonia harhaili reitiltään yli tunnin ennen uppoamista. Kaikuluotain löysi Estonian. Videokuvausta yritetään tänään. Estonia harhautui reitiltään yli tunnin ennen uppoamistaan. Onnettomuus ei tapahtunut nopeasti. Estonia salasi ongelmansa. Virolainen autolautta ohitti onnettomuuspaikan. Miksi hätäkutsu ei tavoittanut virolaista Balanga Queeniä? Lautan radistit: "Radistimme eivät nuku koskaan". Norrköping suree hukkuneita eläkeläisiä: "Isoäiti toivoi tuuletonta matkaa". Lindsbergissä kymmenien lasten äidit hukkuivat. Tukholmalaispoliisit suurin ryhmä. Kapteeni valitsi kuoleman. Koko Estonia-laivan päällystö hukkui. Kuolleina löytyneiden tunnistus alkoi. Oikeuslääketieteen laitos hiljeni uhrien tutkimiseen.

Estonian aikaan Helsingissä paljastettiin viisitoista vuotta sitten Veikko Myllerin suunnittelema Risto Rytin muistomerkki. Paljastustilaisuus pidettiin muistomerkin äärellä Hesperian puistossa.
Päivälehden kuvassa presidentti Ahtisaari pitää paljastuspuhetta ja hänen vaimonsa istuu vastapäisellä penkillä, puna-asuisena. Muu juhlaväki seisoo muistomerkin reunoilla. Ahtisaari: "Risto Ryti tunnettiin käytännön miehenä, selkeäjärkisenä ja rationaalisena ihmisenä. Hänen uransa on kaikilla mittapuilla arvioituna vaikuttava". Ajattelen Risto Rytistä, että hän on ollut vastuunsa kantava ja oikeudentuntoinen presidentti. Aikoinaan Rytin määrittäminen sotarikolliseksi tuntuu yliampuvalta.

Edelliseen lisäten lehtikuvan kuvakulma on mainio siksi, että Ahtisaaret asuvat nykyään Pohjois-Hesperiankadulla ja voivat ikkunoistaan nähdä Risto Rytin patsaan joka päivä. Risto Rytin patsas ei ole näköispatsas vaan ehkä nykytaidetta? Minusta se näyttää puuhevoselta, joka ryhtyy hyppäämään hyppytelineen yli. Näen kauppakäynneilläni muistomerkin lähes päivittäin.