Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

26.3.08

Tasa-arvosta

Viikko sitten vietettiin juhlallisesti liputtamalla toisen kerran kirjailija Minna Canthin päivää sekä tasa-arvon päivää. Canth on ensimmäinen liputuspäivän saanut nainen. Tasa-arvolaki on ollut voimassa jo pitkään, 21 vuotta. Tasa-arvovaltuutettu Tuulikki Petäjäniemen mukaan miesten ja naisten tasa-arvossa olemme kasainvälisesti jo hyvällä tasolla, mutta esim. naisjohtajuudessa Suomi ei ole koskaan ollut mikään edistyksellinen maa. Naisia ei ole vielä kovin paljon valtakunnan johtopaikoilla. Pörssiyhtiöiden hallituksissa naisten määrä on suorastaan vähentynyt.

Suomessa on nainen valtakunnan johdossa ja hallituksessa on useita naisministereitä. Naista ei ole vielä kuitenkaan esim. piispana, vaikka naispappeus sinänsä on ollut jo pitkään voimassa. Joissakin seurakunnissa taistellaan edelleen voimakkaasti naispapin pääsystä miespapin kanssa samoihin tehtäviin. Tosin näissä kiistoissa on kysymys lähinnä miespapin henkilökohtaisesta vastustuksesta, ja näkemys perustuu Raamatun tulkintaan.

Espanjan Fuengirolassa kaupungin pormestarina on nainen ja kaupungin johdossa on muutenkin
naisia. Suomalainen, pitkään Espanjassa asunut nainen, Suvi Kauranen, on päässyt myös
kaupungin johtoon, siirtolaisviraston päälliköksi. Espanjan macho-kulttuurissa tällainen naisten esiinmarssi on vielä poikkeuksellista.

Suomessa on viime aikoina ollut paljon esillä eduskunnan muutaman miesedustajan seksuaalinen häirintäjupakka. Julkisen sanan neuvostoon valittaneelle neljälle mieskansanedustajalle annettiin vapauttava tuomio, yhden kohdalla vapautusta ei annettu. Helsingin sanomat oli päätöksen mukaan rikkonut hyvää journalistista tapaa kirjoittaessaan seksuaalisesta häirinnästä eduskunnassa ja nimennyt viisi mieskansanedustajaa.

Tasa-arvolaki kieltää seksuaalisen häirinnän, mutta asenteet eivät ole vielä riittävästi muuttuneet. Julkisen sanan neuvostoon valittaneet kansanedustajat puhuivatkin naisten huumorintajun puutteesta eli kielsivät seksuaalisen häirinnän. Neuvoston päätöksessä kaksi naisjäsentä vastusti vapauttavan päätöksen antamista, ääniä annettiin 8 vastaan 2.

Tasa-arvokysymys on herättänyt keskustelua myös tulevassa perintöverouudistuksessa. Suuri epäoikeudenmukaisuus on nähty esim. siinä, jos poika perii firman ja tytär asunnon ja kesämökin, poika maksaa paljon vähemmän veroa perinnöstään siihen nähden mitä tytär joutuu maksamaan. Kaavaillussa perintöverouudistuksessa lapset voivat joutua epäoikeudenmukaiseen asemaan toisiinsa nähden.

Tasa-arvoinen edustus ei näyttänyt olevan myöskään illalla yhtiökokouksessamme esiintyneessä talo-yhtiön hallituksessamme. Viidestä jäsenestä yksi oli nainen. Tosin putkiremontin lähestyessä saattaa olla hyvä, että miehet ovat nyt johdossa.

3.3.08

Laulukuoroja

Espanjan Aurinkorannikolla suomalaisilla on paljon erilaista harrastustoimintaa ja yhteisöllisyyttä, ehkä enemmän kuin kotimaassa. Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin vaan tarjolla on monenlaista virikettä. Uusia tulokkaita voidaan viedä vaikkapa kädestä pitäen uusiin paikkoihin, jos ei vielä osoitteet ole tuttuja.

Viikko sitten taloyhtiöstämme yksi jäsen kuoroineen esiintyi Los Bolichesin pienessä kirkossa Plaza del Carmenilla. Sinne oli sonnustautunut 12 muutakin taloyhtiön asukasta kuuntelemaan Aurinkorannikon kuoron kevätkonserttia. Noin tunnin sisällä ehdittiin kuulemaan monet, monet esitykset. Luonnollisesti kirkossa järjestetyssä tapahtumassa laulut olivat pääosin hengellisiä. Kuoron johtaja, talvikanttoriksi kutsuttu, oli tämän vuoden vuorotteluvapaallaan päätynyt Fuengirolaan.

Koska edellä mainittu esitys oli hengellissävytteinen, niin seuraava kuoro, ensi torstaina on tukkilaislauluja esittävä kuoro. Siinä miehistä koostuva joukko, Örisevät, laulaa rempseitä lauluja. Liput on jo lunastettu, koska jälleen taloyhtiöstämme yksi jäsen laulaa kuorossa ja kävi jo hyvissä ajoin myymässä lippuja. Meitä kanssa-asukkaita istuu varmaan runsaslukuinen joukko penkeissä. Arvelen, että kuorolaisilla on ainakin tukkilaisasut, mutta tukit ja vesi täytyy varmaan mielikuvitella omassa päässään.

Itse olen pyrkinyt kerran elämässäni työnantajan perustamaan kuoroon. Innokkaita pyrkijöitä oli ilmeisesti runsaasti, koska tapahtui kovaa karsintaa. Minä ja pari muutakin työtoveriani "liputettiin" ulos heti alkumetreillä. Itse maestro Jorma Panula valitsi kuorolaiset koelaulun perusteella. Eipähän ole kolmeenkymmeneen vuoteen tarvinnut enää pohtia olisiko minusta laulukuoroon. Riittää kun laulan joulukirkossa muun väen mukana ja välillä pääsen näiden hyvien laulajien tuotoksia kuuntelemaan.