Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

26.3.08

Tasa-arvosta

Viikko sitten vietettiin juhlallisesti liputtamalla toisen kerran kirjailija Minna Canthin päivää sekä tasa-arvon päivää. Canth on ensimmäinen liputuspäivän saanut nainen. Tasa-arvolaki on ollut voimassa jo pitkään, 21 vuotta. Tasa-arvovaltuutettu Tuulikki Petäjäniemen mukaan miesten ja naisten tasa-arvossa olemme kasainvälisesti jo hyvällä tasolla, mutta esim. naisjohtajuudessa Suomi ei ole koskaan ollut mikään edistyksellinen maa. Naisia ei ole vielä kovin paljon valtakunnan johtopaikoilla. Pörssiyhtiöiden hallituksissa naisten määrä on suorastaan vähentynyt.

Suomessa on nainen valtakunnan johdossa ja hallituksessa on useita naisministereitä. Naista ei ole vielä kuitenkaan esim. piispana, vaikka naispappeus sinänsä on ollut jo pitkään voimassa. Joissakin seurakunnissa taistellaan edelleen voimakkaasti naispapin pääsystä miespapin kanssa samoihin tehtäviin. Tosin näissä kiistoissa on kysymys lähinnä miespapin henkilökohtaisesta vastustuksesta, ja näkemys perustuu Raamatun tulkintaan.

Espanjan Fuengirolassa kaupungin pormestarina on nainen ja kaupungin johdossa on muutenkin
naisia. Suomalainen, pitkään Espanjassa asunut nainen, Suvi Kauranen, on päässyt myös
kaupungin johtoon, siirtolaisviraston päälliköksi. Espanjan macho-kulttuurissa tällainen naisten esiinmarssi on vielä poikkeuksellista.

Suomessa on viime aikoina ollut paljon esillä eduskunnan muutaman miesedustajan seksuaalinen häirintäjupakka. Julkisen sanan neuvostoon valittaneelle neljälle mieskansanedustajalle annettiin vapauttava tuomio, yhden kohdalla vapautusta ei annettu. Helsingin sanomat oli päätöksen mukaan rikkonut hyvää journalistista tapaa kirjoittaessaan seksuaalisesta häirinnästä eduskunnassa ja nimennyt viisi mieskansanedustajaa.

Tasa-arvolaki kieltää seksuaalisen häirinnän, mutta asenteet eivät ole vielä riittävästi muuttuneet. Julkisen sanan neuvostoon valittaneet kansanedustajat puhuivatkin naisten huumorintajun puutteesta eli kielsivät seksuaalisen häirinnän. Neuvoston päätöksessä kaksi naisjäsentä vastusti vapauttavan päätöksen antamista, ääniä annettiin 8 vastaan 2.

Tasa-arvokysymys on herättänyt keskustelua myös tulevassa perintöverouudistuksessa. Suuri epäoikeudenmukaisuus on nähty esim. siinä, jos poika perii firman ja tytär asunnon ja kesämökin, poika maksaa paljon vähemmän veroa perinnöstään siihen nähden mitä tytär joutuu maksamaan. Kaavaillussa perintöverouudistuksessa lapset voivat joutua epäoikeudenmukaiseen asemaan toisiinsa nähden.

Tasa-arvoinen edustus ei näyttänyt olevan myöskään illalla yhtiökokouksessamme esiintyneessä talo-yhtiön hallituksessamme. Viidestä jäsenestä yksi oli nainen. Tosin putkiremontin lähestyessä saattaa olla hyvä, että miehet ovat nyt johdossa.