Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

2.5.07

Mielipide, mielivalta

Vappuviikko on eletty mielenosoitusten ja mielivallankin aikaa. En ole koskaan ollut katsomassa vappukulkueita, saati sitten itse ollut mukana missään mielenosoituskulkueessa. Jos oikein "kova" paikka tulisi eteeni, ehkä marssisin muutaman metrin naisten tasa-arvoisen palkkauksen puolesta. Muuten ajattelen kulkeista vanhan viisauden tavoin:
"Joukossa tyhmyys tiivistyy". Oletan, että useimmat kulkueihmiset on manipuloitu osallistumaan milloin minkin asian puolesta, ilman että tietävät tai tuntevat mielenilmaisunsa sisältöä sen syvällisemmin.

Paheksun siis erityisesti mielivaltaisiksi yltyneitä kulkueita. Vapunaattona Helsingissä tapahtui toistamiseen (myös viime vuonna), että EuroMayDay -kulkuelaisten joukosta heitettiin pulloja ja töhrittiin julkisivuja. Viime vuonna tietyt kulkueet päätyivät lopuksi ikävään rähinään Vanhoilla makasiineilla. Jopa pelastajia eli palomiehiä sekä sairaankuljettajia vastaan hyökättiin. Prekariaattikulkueessa ei välttämättä esim. haluta ymmärtää ja tuoda julki sitä, että lyhytaikaiset työsuhteet ovat olleet monessa tilanteessa erittäin toivottavia ja suosittuja. Tiedän, että vakituisesta työsuhteesta on saatettu siirtyä "pätkätyöhön". Asioilla on siis monia näkökulmia, eikä sokeasti voi yhtyä mielenosoittajien käsityksiin.

Olinkin erittäin ilahtunut, kun viime syyskuussa Smash Asemin yhteydessä Poliisilaitos toimi niin tehokkaasti, että väkivalta ennaltaehkäistiin. Juuri noin turvallinen, järjestäytynyt ja demokraattinen yhteiskunta toimii. Mielipidettä voi osoittaa laillisesti, mutta mielivalta tukahdutetaan alkumetreillään.

Suomessa on koettu myös muun tyyppisiä mielivaltaisia otteita: "Jumalan teatterin paskanheittäjät" halusivat radikaaleja teatterilaitoksen muutoksia Oulussa noin pari vuosikymmentä sitten. Turkisten vastustajat elävät edelleen joukossamme välillä hiljaisemmin tai kovaäänisemmin. Samoihin turkisten tuottajiin vuosikausia kohdistunut kiusaaminen on ollut terroria, jos mikä. Kiusat ja toimeliaisuudet turkistarhoilla ovat saaneet vuosien mittaan mitä kummallisempia muotoja. Koijärvi -liike yms. luonnonsuojelijat ovat rähinöineet myös, ajoittain rajustikin.

Niinpä toivoisin järjestyksen säilyvän asuinalueillamme olipa tilanne ja mielenosoituksen sisältö kuinka tunnevaltainen hyvänsä. Barbara Ehrenreich pohtii kirjassaan The History of Collective Joy sitä, miten ihmisellä on joskus pakottava tarve kokea ylentävää ja yhdistävää yhteisöllistä iloa. Tämän voi kääntää myös mielivallan selitykseksi. Kyse on tavallaan joukkohysteriasta, jolloin vastuullisuus teoista karkaa itseltä pois ja siirtyy yhteisölle tai epämääräiselle joukolle. Odotan hieman jännityksellä sitä, miten Euroviisut saadaan vietyä Helsingissä kunnialla läpi, turvallisuuden ja järjestyksenkin kannalta.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Otit tärkeän asian pöydälle, Tuula! Olen pitkälle kanssasi samaa mieltä...

Nyt on kai kuitenkin uskallettava tunnustaa, että olen kaksi kertaa ollut mukana mielenosoituskulkueessa. Ensimmäisen kerta oli ammattijärjestömme työtaistelun yhteydessä ja mukaan meno oli ensin vähän nolostuttavaa, mutta kun joukkoon pääsi, vei yhteisöllisyyden ilon imu mukanaan ja kivaa oli ilman pahoja ylilyöntejä. Marssimmehan kuitenkin naisten tasa-arvoisen palkkapolitiikan puolesta!

Toinen kerta oli joku vuosi sitten, kun ihan spontaanisti,ilman kenenkään houkuttelua ja tyttäreni ja hänen ystäväpiirinsä suureksi yllätykseksi, menin mukaan "Ei iskua Irakiin" mielenosoitukseen. Kulkue eteni rauhallisesti ilman sen suurempaa yhteisöllisyyden ilon ilmaisuja. Koin asian niin tärkeäksi, että halusin mukaan, enkä kadu vieläkään.

Valitettavasti olen ollut mukana myös joukossa, jossa "tyhmyys on tiivistynyt" ja sen kokemuksen pohjalta minun on ollut helppo ymmärtää tuota joukkohysteriaa ja tekoja, joista ei koe omaa vastuullisuuttaan Tuo kokemus on jo vuosikymmenien takaa, kun kurssitovereitteni kanssa päätimme irrotella valmistumistamme edeltävänä iltana. Kuljimme joukolla äänekkäästi pikkukaupungin kaduilla ja osa meistä kävi jopa uimassa vaatteet päällä kaupungin ainoassa suihkulähteessä! Asuntolassammekin panimme sen verran "risaseksi", että pitämämme, äidinkorvikkeena toimiva asuntolanhoitajamme, itki tullessaan aamulla työhön! Se oli se yhteisöllisyyden ilo ja imu!

Nuo aktivistit , jotka toimivat erilaisten asioiden puolesta, vetävät maton oman jalkojensa alta ja aiheuttavat vastareaktion, vaikka toimisivat kuinka hyvällä asialla. Itse vastustan turkistarhausta, mutta en voi hyväksyä sitä tapaa miten tuo hyvin järjestäytynyt joukko vie asiaansa eteenpäin.

toukokuuta 04, 2007  

Lähetä kommentti

<< Home