Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

1.4.07

Fiskars

Olen omistanut parisen vuotta Fiskarsin osakkeita, jotka muuten ovat olleet kaupan jo vuodesta 1915 Helsingin pörssissä. Ostokseni tapahtui ehkä sijoittaja Seppo Saarion Kauppalehdessä olleen vinkin perusteella. Fiskarsin valttina oli olla hyvä osingonmaksaja. Sitä se on ollutkin, varsinkin kun Fiskars omistaa puolestaan hyvää tuloksentekijää, Wärtsilää.

Ennen kevään yhtiökokousta sain Fiskarsin upeasti laaditun vuosikertomuksen. Siitä käy ilmi, että Fiskars perustettiin jo vuonna 1649 jokilaaksoon vesivoiman ääreen. Ruukissa on tehty monia Suomen ja Euroopan ensimmäisiä teollisia laitteita. Fiskars aloitti mm. veitsien, haarukoiden ja saksien valmistuksen vuonna 1830 ja kyntöaurojen valmistuksen 1800-luvun loppupuolella. Kyseessä on ns. savupiipputeollisuus, johon siis nykysijoittajien tuli siirtyä huonosti onnistuneiden IT-ostoshuumavuosien.

Fiskars aloitti oranssikahvaisten saksien tuotannon jo vuonna 1967, ja niitä on myyty vuoden 2006 alussa jo 870000000. Jopa Yhdysvaltoihin perustettiin saksitehdas vuonna 1977.
Puutarhatyökaluista istutuslapioon en ole ollut aivan tyytyväinen ja annoin siitä tehtaalle palautettakin. Minulle vastattiin, että valitettavasti toivomaani teräsvalmisteista istutuslapiota
heillä ei valmisteta.

En ole juurikaan viipynyt Fiskarsissa, mutta nyt se tulee olemaan kohdelistalla. Yhtiön ruukkiympäristö ja runsaat ympäröivät maa- ja metsäalueet ovat varmaan mielenkiintoinen tutustumiskohde. Fiskarsin nykyjohdossa toimii ent. presidentin vävy Heikki Allonen ja Ehrnrootheja on hallituksessa kaksi kappaletta. Lisäksi oli mielenkiintoista lukea vaalien jälkeen, että Pohjan kunnan ensimmäinen kansanedustaja on sosiaalidemokraatti Maarit Feldt-Ranta, puoluesihteeri. Pohjassa riidellän myös rajusti kunnallispolitiikan kentällä. Osapuolina ovat ruotsalainen kansanpuolue ja sosiaalidemokraatit. Ei siis mikä tahansa "Tuppukylä" tutustuttavaksi!

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Suosittelenpa lämpimästi minäkin tuota Fiskarsissa käyntiä! Kesäasuntomme on yli 30 vuotta ollut 20-30 km päässä Fiskarsista ja olemme ainakin kerran kesässä vierailleet siellä. On ollut mukava seurata tuon viehättävän teollisuusmiljöön muuttumista taiteilijoiden ja käsityöläisten suosimaksi ja asuttamaksi yhteisöksi.

Vanhat työläisten ja toimihenkilöiden asuintalot on kauniisti ja tyylillä kunnostettu asuinkäyttöön. Onpa meillä ollut hiljattain ilo käydä tutustumassa jo melko pitkälle kunnostettuun entisen parin perheen asuintaloon. Taloa remontoivat taidokkaasti jälkikasvumme hyvät ystävät.

Miljöö Fiskarsissa on hyvin hoidettu ja vehmas ja ainakin
kesäisin siellä on mielenkiintoisia näyttelyjä ja erilaisiin työpajoihin pääsee tutustumaan. Päätien varrella vanhoissa liikehuoneistoissa myydään kauniita designtuotteita.

Mikä parasta: Fiskarsissa on aina kaunis ilma! Kun kyllästymme mökillä sateeseen,lähdemme Fiskarsiiin ja siellä paistaa aurinko.

huhtikuuta 26, 2007  

Lähetä kommentti

<< Home