Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

17.4.07

Elite

Elitekin täyttää tällä viikolla 75 vuotta. Elite perustettiin 20.4.32 vain 15 päivää kieltolain päättymisen jälkeen, mutta Museokadulle. Nykyisin Elite pitää majaa nk. Reitzin komeassa funkkistalossa Eteläisellä Hesperiankadulla, aivan kävelymatkan päässä. On siis etuoikeus asua lähellä vanhaa ja kunnianarvoisaa taiteilijaravintolaa.

Kun vierailemme Elitessä muutaman kerran "lukukaudessa", on aina hyvää ruokaa tiedossa, jos tilaa Tauno Palon sipulipihvin. Annos on tosin hintavoitunut korkeaksi vuosien kuluessa. Tästä huolimatta ruoka on maukas ja annos sopiva. Ennen ja jälkeen ko. pihvinsyönnin voi elää sitten päivän kevyemmällä ruoalla.

Elitessä voi aina nähdä julkisuuden henkilöitä. Seinillä olevat taulut ovat vanhoja ja kauniita, mutta yllätyksekseni ne eivät olekaan tulleet ravintolan haltuun panttina taiteilijoiden maksamattomista laskuista. Ensimmäinen omistaja, vaasalaisen kauppiassuvun jälkeläinen, Ernst Mattas rupesi keräämään taidetta ja maksoi siis tauluistaan normaalisti korvauksen. Taiteilijaravintolan tunnusmerkistö on säilynyt Elitellä 75 vuotta. Täytyy taas matkan jälkeen käydä juhlapaikalla "rääpiäisissä".

Tuleepa uuden hallituksen ruoan arvonlisäveron alennuskaavailuista mieleen uusi ideakin. Jos Elite alkaisi myydä "tiskiltä" Tauno Palon pihvejä, niin hinta laskisi kaupparuoan tapaisesti. Toisaalta muut taide-elämykset menettäisi juoksemalla vain sisään ja ulos pihvit laatikossa.