Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

26.11.11

Espanjan tapahtumia

Viime sunnuntaina espanjalaiset valitsivat uudet edustajat parlamenttiin. Muutos edelliseen kokoonpanoon oli voimakas. Espanja siirtyi oikeistopuolueen johtoasemaan. Oikeistopuolue sai 186 paikkaa ja vasemmistopuolue 110 paikkaa. Zapatero luopui vallastaan, eikä enää edes ottanut vaaleihin osaa. Näin oikeistopuolueen Rajoy ryhtyy nopeasti muodostamaan uutta hallitusta. Suurimmat ongelmat Espanjassa on saada kuriin työttömyys, talouden alijäämä ja liiallinen velkaantuminen. Fuengirolan kaupungissa vaalit eivät olleet suuremmin esillä. Muutaman ison mainostaulun näin kaupungin sisääntuloreitin varrella. Vaalitelttoja en nähnyt yhtäkään, eikä minkäänlaista Suomelle tuttua vaalitohinaa näkynyt. Lehtitietojen mukaan myös Fuengirolassa annettiin ääniä 59.02 % oikeistopuolueelle.

Mainittakoon, että Suomen presidentin vaalien ennakkoäänestyksestä on jo tiedotettu ja kerrottu äänestyspaikat sekä äänestyspäivät. Ehdokas Niinistön vaalihuone, Cafe Niinistö, on täällä auki neljänä maanantaina, viimeisin 9.1. Suomalaiset ainakin pääsevät hyvin vaalitunnelmaan, kun lisäksi television suomalaiskanavalta voi seurata livenä vaaliohjelmat.

Joulua täälläkin odotellaan. Suurimmat tavaratalot julistivat joulukauden avatuksi samaan aikaan kuin Suomen tavarataloissa. Jouluun liittyvä koristelu- yms. tarpeisto on täällä hyvin erilaista kuin Suomessa. Olisihan se mukavaa ostella uusia koristeita, mutta matkalaukkuun ei tule mahtumaan mitään jouluun liittyvää. Paitsi joulukortteja oli pakko ostaa muutama, jotta espanjalaistakin tunnelmaa saadaan Suomeen tuotavaksi.

Punaisia joulutähtiä istutettiin viikolla kaikkialle viheralueille sekä puistoihin. Nyt näyttää hienolta, kun vihreiden istutuksien lomassa punottaa joulutähdet. Ilmeisesti joulutähdet saattavat joutua myös varastajien kyytiin, mutta lähtöpäivän jälkeen se asia ei enää minua huoleta. Katujen jouluvalot roikkuvat jo pylväissä. Ne tulevat olemaan hienot valaistuina. Nyt on vain niin, että valojen sytyttämistä täällä odotetaan vielä pari viikkoa. Säästäväisyys on iskenyt kaupungin päättäjiin, ja hyvä onkin että kulut pistetään minimiin.

Puutarhassa kypsyy parhaillaan banaanit ja lemon-hedelmät. Puutarhuri on jo yhden ison banaaniripukan pannut ulkoikkunalle kypsymään, jotta asukkaat voivat siitä maistella. Tosin ne taitavat myös mädätä siihen, koska kaikki kulkevat vain ohi banaaniterttua kunnioittaen. Kaupassakin myydän banaaneja erikoistarjouksella. Uima-altaalla olen verottanut lemonsitruunapuuta muutamalla hedelmällä. Ne eivät tiettävästi kelpaa kenellekään, koska ovat lemoneita. Ainahan niistäkin voi tirskauttaa pisaroita mausteeksi vaikka kalalle tai kanalle.

Suomalaisia jää asuinyhteisöön useitakin joulun ajaksi, mutta näyttää siltä, että kuitenkin enemmistö pakkaa laukkunsa poistuakseen Suomen jouluun.

6.11.11

Väitöskirjasta kahdeksan vuotta, oliko hyötyä?

Väitöskirjasta oli hyötyä, totta kai. Itselleni siitä oli erittäin suuri hyöty. Pystyin työstämään pitkäaikaisen projektin loppuun asti, vaikka aika ajoin työskentelyssä oli hidastakin etenemistä.
Pidän väitöskirjan tekemistä tavoitteellisena ja pitkäjänteisenä toimintana, sanalla sanoen sisukkuuden osoituksena. Matkan varrella opinnoista ja tieteellisestä työskentelystä tuli uutta
"pääomaa", tietämys ja osaaminen lisääntyivät huimasti. Varsinainen väitöstilaisuus oli osoitus julkisesti puolustetusta itsenäisestä työskentelystä ja tuloksiin pääsemisestä.

Tutkimusprosessi voidaan esittää ketjuna asioita, jotka kuuluvat tutkimuksen kulkuun. Näitä ovat ongelman asettaminen, ongelman täsmentäminen ja tutkimusstrategian laatiminen, aineiston kerääminen, aineiston kuvaaminen, johtopäätösten teko, tutkielman tai raportin laatiminen sekä tutkimustulosten julkaiseminen.

Työssäni tarkastelin potilaan valinnan vapautta hoitopaikan määrittämisessä. Tuolloin kahdeksan vuotta sitten valinnan vapaus ei toteutunut. Nyttemmin potilaan tai asiakkaan valinnan vapauteen on kiinnitetty enemmän huomiota. Tällä hetkellä Helsingissä on mahdollista vaihtaa terveyskeskusta. Helsingissä on myös otettu käyttöön väitöskirjassani ehdottama palveluseteli. Palvelusetelin käyttöä aiotaan laajentaa koko ajan. Potilas on siis saamassa valinnan mahdollisuuksia hoitopaikan valinnassa. Ongelmana on vielä moniakin asioita. Valintatilanteessa täytyisi olla tietoa esim. hoitopaikan laadusta ja kustannuksista. Tiedon täytyisi olla avointa ja helposti saatavilla.

Potilaan itsemääräämisoikeus on hyvä asia, mutta vallitseva kunnallisten terveydenhuoltopalvelujen huono saatavuus ei anna mahdollisuutta täydelliseen valintaan. Julkinen terveydenhuolto on kriisissä, ja palvelusetelikin on keino välittää potilaalle palvelu yksityissektorilta tai muualta. Potilaalla on toisaalta edelleen pakko ottaa palveluseteli vastaan, että saa yleensäkin palvelun.

Väitöspäivä, lokakuun lopussa oli kiireinen ja monipolvinen. Kun tärkeimmästä, väitöstilaisuudesta, oli selvitty, alkoi karonkkaillallinen. Protokollan mukaiset puheet pidettiin ja "lopussa kiitos seisoi". Päivästä jäi erittäin miellyttävä muisto. Tavoite oli saavutettu ja alkoi "uusi elämä" uusine vaiheineen.