Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

28.4.11

Pöllöjen Helsinki

Kaupunkihuuhkajilla on lehtitietojen mukaan jo seitsemän omaa reviiriä Helsingissä. Nyt kasvatetaan äitipöllön avustuksella ja Helsingin keskustassa kulkevien kaupunkilaisten valvonnassa kolmea uutta pöllöä. Nämä pöllönpoikaset ovat pesässään kauppakeskus Forumin katolla, mutta niitä voi seurata esim. kiikarilla lähietäisyydellä. Syksyllä isäpöllö tiettävästi lähettää pikkuisensa etsimään omaa reviiriä. Miten olisi uuden musiikkitalon katto? Siinä olisi todella lähellä saalistettavia kaneja.

Nämä ensimmäisen kerran aivan keskustassa havaitut huuhkajat pesässään on ainutlaatuista. Ehkä siitä tulee Helsingille jonkinlainen brändi. Nyt jo turistilaumoillekin kerrotaan ja esitellään huuhkajien pesäpaikkaa. Lehdissä on päivittäin kerrottu huuhkajista. Eduskunnan uudet kansanedustajat jäävät kirkkaasti varjoon uutisoinnin määrässä. Vaaliteltallakin oli tärkeä kysymys, mitä huuhkajille kuuluu.

Näinä päivinä kolme huuhkajan poikasta tekee lentoharjoituksia. Kaikki lentoyritykset ovat toistaiseksi tömähtäneet maahan. Yksi lento kantoi jo Sanomatalon viereen ja toinen Mannerheimintielle metrien päähän. Pari kertaa on tultu alas alapuolella olevalle kävelykadulle yms. Pelastuslaitos on käynyt joka kerta nappamassa huuhkajalapsen haaviinsa ja samalla lintu on rengastettu. Yleisölle on annettu ohje, ettei pudonneelle huuhkajalle saa tehdä mitään, koska emo voi väijyä lähistöllä. Saa nähdä miten vapun aika menee. Pöllöillä on paljon ihmettelemistä Helsingin vappuhulinoissa ja varmaan ne intoutuvat itsekin pöllöilemään muiden juhlijoiden tapaan.

Maailmalla on tiettävästi muodissa esillä pöllötematiikka. Sitä ei ole vielä ehditty täällä oikein ottaa tuotantoon, mutta aihe on innostava.

26.4.11

Pääsiäinen on ohi

Pääsiäisen aikana televisio ja lehti pitävät ajan tasalla siitä, että pääsiäistä vietetään Jeesuksen muistoksi. Useimmat suomalaiset kristityt luultavasti odottavat pääsiäiseltä loma- tai vapaapäiviä, hyvää pääsiäisruokaa ja yhdessäoloa, ei sen kummempaa. Tänä vuonna jopa sää oli keväisen lämmin.

Jeesuksen tarina on sinällään kiehtova, koska hän kuitenkin herätti koko elämänsä aikana paljon huomiota. Aikuisena Jeesus oli uskollinen juutalainen, liittyi Johannes Kastajan liikkeeseen ja keräsi 12 miehen joukon sisäpiirikseen. Tuo 12 miehen nimilista on niitä harvoja asioita, joita entisiltä uskontotunneilta on jäänyt minunkin mieleeni. Kai se piti aikoinaan opetella ulkoa.

Kun Jeesus kulki kansan keskuudessa, tehden myös ihmetekoja, hän herätti pahennusta valtaa pitävien keskuudessa. Lopulta Pontius Pilatus teloitti hänet yhdessä johtavien juutalaisten aristokraattien kanssa. Ensimmäisenä pääsiäispäivänä Jeesuksen haudan todettiin olevan tyhjän. Jeesusta seuranneet jatkoivat Jeesuksen tarinaa, johon liittyy konkreettisia todistuskappaleita kuten mm. käärinliinat. Tästä Jeesuksen kansanliikkeestä kehkeytyi myöhemmin valtauskonto.

Helsingin sanomissa julkaistiin uskonnollisille yhteisöille muutamia tärkeitä kysymyksiä: Kysymykseen onko kuolemanjälkeinen jälleensyntyminen mahdollista? vastasi seitsemän kymmenestä yhteisöstä, että jälleensyntyminen ei ole mahdollista mm. evankelisluterilainen kirkko vastasi kieltävästi. Buddhalaiset vastasivat mm. Kyllä.

Evankelisluterilainen kirkko vastasi pääosin myönteisesti esitettyihin kysymyksiin kuten, että ihmisellä yksilönä on elämää kuoleman jälkeen, ihmisellä on myös henki tai sielu, taivas ja helvetti ovat olemassa tässä ajassa ja että ihminen joutuu tuomiolle elämästään kuoleman jälkeen. Useimmat uskontokunnat vastasivat samalla tavalla myönteisesti. Haastatteluissa olivat mukana suomalaiset yhteisöt kuten evankelisluterilainen kirkko, Suomen ortodoksinen kirkko, Jehovan todistajat, Suomen vapaakirkko, Katolinen kirkko Suomessa, Suomen islamilaiset, Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko, Suomen juutalaiset, Suomen Bahai-yhteisö, Suomen buddhalaiset, Kristiyhteisö ja Krishnaliike Suomessa.

Pääsiäisviikon tarina on herättänyt ihmetystä läpi vuosien. Seuraavan vuoden malkamaanantai, tikkutiistai, lankalauantai ja koko hiljainen viikko on taas vuoden päästä ihmeteltävänämme.