Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

31.3.11

Atshii! - Aurinkorannikolta

Tänä keväänä ennustetaan erityisesti Keski- ja Etelä-Espanjaan voimakasta allergiakevättä. Kylmän helmikuun ja voimakkaiden sateiden arvellaan kasvattavan monien allergiaa aiheuttavien kasvien yhtäaikaista puhkeamista ja siitepölyaikaa. Sairaaloissa ollaan huolestuneita siitä, miten voimavarat riittävät tänä keväänä hoitamaan allergiapotilaat. Jonkinlaisen helpotuksen tuovat rannikolla puhaltavat merituulet.

Tulin juuri rannalta aurinkoa ottamasta. Oikealla ja vasemmalla sekä yläpuolellani kuului pärshkähtelyjä. Eli kyllä kai lehtitiedot pitävät paikkansa ja allergianuhaneniä rupeaa näkymään katukuvassa. Monet puut ja kasvit ryöpsähtävät hetkessä kukkaan. Lehtitietojen mukaan oliivipuutkin ovat melkoisia tuhinan aiheuttajia. Siitepölykertymät vähenevät vasta, kun kesähelteet alkavat ja kasvit kuivavat. Tosin voi jo nyt todeta kesähelteen olevan päällä, koska kaikki vähentävät vaatekertojaan, ja rannalla loikoilee monia ihmisiä, ei tosin vieri vieressä.

Kesän tulo on pärskinnästä huolimatta toivottavaa. Maanviljelijällä näytti jo kadun vieressä olevan sipulit lähes valmiina ja perunanvarret olivat kukintaa vaille. Linnut säntäilevät etsien pesäpaikkaa. Yksi pääskynen piipahti jo terassilla etsimässä räystääseen omaa paikkaa, josta ei kuitenkaan päästy "vuokrasopimukseen". Lähellä olevalla tyhjällä tontilla majailee verkon takana kanalauma. Kun kulkee paikan ohi, nämä ruskeat kanat suuntaavat heti ohikulkijoiden luo ihmettelemään olisiko jyviä tai jotain ruokaa tarjolla.

Englantilainen koiraystäväni paljasti minulle illallispaikkansa. Hupulaiseksi kutsumani koira kulkee aina vapaasti kaduilla. Se vaikuttaa omanarvontuntoiselta eikä suostu hyppäämään sivuun kadulta, kun autoja tulee. Autonkuljettajien ilmeet ovat näkemisenarvoiset, kun tämä "maan matonen" eli pikkuinen koira kulkee ylpeänä keskellä tietä. Kaikkea liikkuvaa se räksyttää. Satuin siis iltakävelyllä tapaamaan koiraystäväni. Se hävisi yhtäkkiä näköpiiristäni, mutta sitten kävi ilmi, että se oli illallisella yhden pysäköidyn auton alla. Siellä oli kolme eri kokoista pientä kulhoa, joita tämä koira tyhjensi ja lopulta pärski sekin, luultavasti mielihyvästä. Astioiden laittaja nähtävästi luulee ystäväkoiraani kulkukoiraksi ja rupesi ruokkimaan sitä. Huvittava ajatus, jos mikä, on surkutella Hupulaista. Se on ehdottomasti kukkulan kuningas, joka omapäisenä tekee kaduilla, mitä tahtoo, mutta sitten kyllä palaa määrätietoisesti kotiinsa reissuiltaan. Eipä taida muilla koirilla olla vastaavaa itsemääräämisoikeutta ja vapautta kulkea, mutta samalla lämmin ja hyvä paikka, mihin palata.

29.3.11

Mikä Espanjassa puhuttaa maaliskuussa 2011?

Espanjan osallistumisesta Libyan sotaan tehtiin päätös viikko sitten parlamentissa, jossa asiasta äänestettiin. Vain kolme äänesti päätöstä vastaan, ja 336 edustajaa äänesti siis puolesta. Humanitäärisin perustein ja ihmishenkien pelastamiseksi lähetettiin jo edellislauantaina neljä hävittäjää vartioimaan lentokieltoa. Espanjan naispuolinen puolustusministeri lähetti sotilaat matkaan. Koska Libya ja Espanja ovat käyneet asekauppaa keskenään, nyt Gaddafin joukot saattavat käydä vastaiskuun Espanjasta hankituilla aseilla. Polttoaineen saanti Libyasta on ollut Espanjalle tärkeää, koska noin 12,7 % polttoaineesta tulee juuri Libyasta. Eläkkeellä olevan kenraalin mielestä pahinta on, jos Libya joutuu pitkään sisällissotaan. Ristiriitaa aiheuttaa myös se, että Espanja on ollut Gaddafin tukena ja puolella
aikaisemmin.

Täällä on tulossa kunnallis- sekä maakuntavaalit 22.5. Nyt alkaa jo olla pääehdokkaiden isoja kuvia kaupunkikuvassa. Fuengirolassahan on kaupunkia johtanut Esperanza Ona. Vaikuttaa siltä, että ei mene päivääkään, etteikö kaunis Esperanza olisi julkisuudessa. Sinänsä Esperanza on tehnyt hyvää työtä. Fuengirolan kaupunkikuva on uudistunut kovasti, ja monia alueita pyritään korjaamaan asukkaille viihtyisämmiksi. Esperanzalle on tulossa vastaehdokkaaksi tumma ja kauniskavoinen vasemmistolainen mies. Suomalaisillekin on ehdolla oikeistopuolueen listoilla oleva Ole-lehden toimitusjohtaja Katia Westerdahl. Tällä hetkellä Suvi Kauranen on vielä vaalikauden loppuun edustamassa suomalaisia. Valtakunnallisesti arvellaan ensi vuoden parlamenttivaaleissa olevan vahvoilla niin ikään oikeiston johtaja Rajoy. Zapateron on arveltu jäävän syrjään pääministerin tehtävistä. Kaiken kaikkiaan Espanjan hallitukseen ollaan tyytymättömiä eikä siihen luoteta, muttei myöskään Rajoyn tavoitteita ja osaamista tunneta.

Espanjan moottoriteillä on ollut keväällä voimassa 110 km:n tuntinopeus aikaisemman 120 km:n sijaan. Tällä muutoksella on arveltu olevan monenlaista hyötyä, mutta yksi tärkeimpiä oletetaan olevan ylinopeussakkojen määrän lisääntyminen ja sakkorahoillahan voidaan paikata himpun verran valtion budjettia. Maaliskuun vaihtuessa huhtikuuhun on kuitenkin laskettu, että ylinopeussakkoja on kirjoitettu viime vuoden vastaavaan aikaan vähemmän. Nopeusrajoitus on väliaikainen ja päättyy kesäkuun lopussa. "Ans kattoo sitten!"

Energiataloudessa Espanja tuo eniten öljyä Venäjältä. Ydinvoiman suhteen Espanjassa on kauaskatseisesti päätetty jo vuonna 1983, ettei ydinvoimaa lisätä. Näin ollen Espanja jatkaa kuudella ydinvoimalalla. Japanin tilanne ei siten ilmeisesti tule muuttamaan mitään tulevaisuuden ydinvoimanäkymiä.

Rahatilanne on toki Espanjassa vieläkin kriisissä. Maassa on mietitty mm. Suomen ja Kiinan mallia, olisiko niistä tulevaisuuteen opittavaa. Suomen teknologia- ja osaamisvahvuus ei istu juuri nyt Espanjan visioon, koska maassa ei ole satsattu tutkimukseen ja koulutukseen. Toisaalta Kiinan malli, jossa työtä tehdään matalilla palkoilla, ei sekään onnistu enää espanjalaisilta. Ainut potentiaalinen visio on saada matkailuyritykseen lisää pontta. Jää nähtäväksi kuinka Espanja pääsee pinnalle lamastaan. Näihin aikoihin pitäisi jo entisenlaisten turistitulvien ruveta näkymään esim. Costa del Solilla.