Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

21.11.10

Espanjan rahakriisistä käytännössä

Tänään tuli ajeltua autolla lähiympäristössä, joka tarkoittaa Fuengirolan Pacosin kaupunginosassa. Koska täällä vuoristo Sierra Nevada levittäytyy lähituntumassa, niin kaikkia laaksoja ja kukkuloita ei ole tullut kierrettyä viisivuotiskautena, jona Espanjan asunto on sijainnut Fuengirolan yhdellä kukkulalla. Melkein tuli eksyttyä. Kierroksella tuli havaittua useita uusia asuintaloja ja asuinkortteleita, joissa ei ollut vielä asukkaita. Tämä tarkoittaa sitä, että myytävänä olevia asuntoja on paljon. Toki sen on havainnut jo aikaisemmin lukemalla myytävien asuntojen palstaa esim. ilmaisjakelulehdestä: Uusi Fuengirola.

Asuntojen hinnat ovat todella tippuneet alhaisiin lukemiin. Jostakin meren tuntumassa olevasta 32 neliön yksiöstä pyydettiin yhdessä ilmoituksessa vain 57 000 euroa. Tämän taloyhtiön kaikki asunnot ovat täynnä, mutta se johtunee suomalaisomistuksista ja korkeasta rakennustasosta. Alapuolelle pari vuotta sitten rakennetusta asuintalosta syttyy iltaisin vain muutamiin asuntoihin valot. Se on sääli ja oikeastaan suututtaa, että iso rakennus tuli pienentäneeksi tämänkin asunnon merinäköalaa. Rakennus on mielestäni ruma, ei minkään värinen, ja sen rakentamista piti tässä seurata pitkään. Siitä piti tulla hieno asuntokohde, mutta haaveeksi on näyttänyt jäävän.

Toisekseen työttömyys näyttää olevan korkeinta luokkaa näillä seuduilla. Ruokakaupassani on ilmaisjakelulehtenä usein myös SUR in english. Siinä kerrotaan 64-sivuisesti Andalucian provinssin uutisia viiden päivän välein. Oikein hyvä lehti englannin kielen opiskeluun! Nyt lehdessä käsiteltiin mm. työttömyystilastoja, joiden suhteen Malagan metropolialue kukoistaa Espanjassa. Työttömiä on tällä hetkellä 222,800. Tämä tarkoittaa, että 28,5 prosenttia yli 16-vuotiaista on tällä alueella työttömänä. Työttömyys laski 9,200 ihmisen verran kesäkautena, mutta loppuvuodesta työttömyys jälleen nousee. Tämän vuoden luku on 5,21 lukua korkeampi viime vuoden vastaavaan lukuun verrattuna. Espanjassa Sevillan alue on vielä työttömämpää aluetta kuin Malagan alue. Joka tapauksessa asuinympäristössä maanmiehemme kamppailevat työnsä puolesta, joka paljolti liittyy turismiin ja rakentamiseen.

Ruokakaupassa hinnat ovat ilmeisesti laskeneet jonkin verran. Hinnat eivät täällä ainakaan kauhistuta. Ruokaa saa suomalaiseen ostoskoriin nähden ilman muuta halvemmalla. Lisäksi kala- ja lihavalikoimat ovat laadukkaita ja monipuolisia. Hedelmä- ja vihannestiskeistä löytyy mitä moninaisimpia lajeja. Olen herkutellut kaksi viikkoa rakastamillani persimon-hedelmillä, joiden tarjoushinta on ollut 1,59 euroa kilolta. Nyt tämä espanjalainen yltäkylläisyys on loppumassa, sillä tiistaina siirryn suomalaisten herkkupöytien ääreen.

3.11.10

Ymmällään hedelmä- ja kasvistiskillä

Viime päivinä olen ostanut kaupasta satsumia. Tällä viikolla satsumien paikalla oli klementiinejä. Olen yrittänyt selvittää itselleni noiden kahden eroja. En tiedä tuleeko asia selvemmäksi vai sekavammaksi.

On siis olemassa ilmeisesti isoja citrus-hedelmiä (grape-hedelmä yms.) sekä pikkucitrus-hedelmiä, joihin satsumakin kuuluu. Satsuma on mandariinin ja klementiinin välimuoto eli risteytys. Jos sitten mandariinit ovat risteytyksiä, niin satsuman täytyy olla risteytyksen risteytys. No, joka tapauksessa satsuma on alunperin Japanista, mutta nykyään sitä tuotetaan pääasiassa Espanjasta. Satsuma on siitä hyvä, että sillä on ohut kuori eikä siinä ole siemeniä. On siis helpompi syödä satsumaa kuin klementiiniä.

Kaikista citrus-hedelmistä saa luonnollisesti c-vitamiinia. Klementiinissä kuori on helposti irtoava eikä siinä ole siemeniä. Sen sijaan mandariinissa on paljon siemeniä. Jatkossa täytynee välttää mandariinin ostamista. Appelsiinikin on tiettävästi risteytys, pomelon ja mandariinin. Pomelon, jota en tunne, täytyy olla silloin kooltaan suurehko, koska mandariini on pikkucitrus-hedelmä.

Entäs sitten chili? Siitä olen myös yhtä ymmällään. Chili ja paprika ovat muodoltaan samannäköisiä, mutta paprika on kasvis ja chili on mauste (turkinpippuri). Tänään ostin keltaista paprikaa, jonka c-vitamiinipitoisuus on hieman suurempi kuin punaisen paprikan. Molemmathan ovat hyviä c-vitamiinilähteitä. Punaisia suippopaprikoita paistan joskus pannulla perunoiden lisukkeeksi.

Chililajeja on myös todella monenlaisia. Erona niillä on mm. tulisuusaste. Chiliä käytetään siis mausteena, mutta myös kaasusumuttimissa (puolustussuihke). Koska chili voi yllättää tulisuudellaan, on muistettava ottaa ensiavuksi rasvaista maitoa tai leipää, ei siis vettä.
On myös uskomus, että chili auttaa kipuun ja mahahaavaankin. Eräs ahkera suomalainen chilin viljelijä ja kokeilija väitti päässeensä mahahaavasta eroon, kun rupesi syömään chiliä.

Entäs sitten, kun uusi miljonääri Sahamies, nuori pokerinpelaaja, kertoi, että nyt on mennyt chillimmin. Ei mitään käsitystä mitä chillimmin tarkoittaa. Onkohan silloin mennyt tulisemmin?