Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

1.9.08

Sielutiede -sanasta

Ihastuin kovasti sanaan sielutiede. Käsiini osui ed. blogiin viitaten entistä oppikouluaikaista materiaalia. Kirja, jonka nimi oli Sielutiede, oli pakko katsoa tarkemmin ennen poistoa roskiin. Kylläpä suomalainen versio sanasta psykhologia olikin kaunissointuinen. Olin täydellisesti unohtanut, että vuonna 1959 aloitetulla oppikoulun kuudennella luokalla olin opiskellut tuota mainiota kirjaa Sielutiede.

Sielutiede on filosofian yksi perustiede. En tiedä tarkalleen milloin sielutiede sanana muuttui käytännössä psykhologiaksi, mutta psykologian professori Arvo Lehtovaara, ensimmäinen virkaan nimitetty sielutieteen professori julkaisi Sielutiede-kirjan vuonna 1956 Jyväskylässä. Arvo Lehtovaara työskenteli Jyväskylän kasvatustieteellisessä korkeakoulussa 1939-1952, sittemmin hän muutti vuonna 1952 Helsinkiin. Tuosta tiedosta juolahtikin mieleeni katsoa onko Helsingissä Mechelinkadulla sijaitsevalla maineikkaalla ravintola Lehtovaaralla tekemistä sielutieteilijä Lehtovaaran kanssa. Ehkä ei, koska Lehtovaaran ravintolan on perustanut kondiittori Emil Lehtovaara Viipuriin vuonna 1916, joka myöhemmin avattiin vuonna 1960 Helsingissä.

Olen urani aikana ollut tekemisissä paljon psykologian kanssa, vaikka en ole psykologi. Oli oikein mukavaa lukea myös sanan psykhe alkuperästä. Psykhe oli kreikkalaisessa mytologiassa nuorin kuningasperheen kolmesta tyttärestä. Hänestä mainitaan, että hän oli kaunis ja kutsuttiin sielun henkilöitymäksi. Psykhestä ja Eroksesta on kreikkalaisessa tarustossa oma tarinansa, joka liittyy heidän suhteeseensa. Nykyäänkin toki puhutaan vielä sielusta. Kukapa ei ole huomannut olevansa ns. sielun sisar tai veli jonkun samanmielisen tai samoin kokevan henkilön kanssa.

Psykologia on tieteenala, joka tutkii sielunelämää siten kuin yksilö kokee sen itsessään tai siten kuin se ilmenee yksilön ulkonaisessa käyttäytymisessä, vuonna 1979 julkaistun tietosanakirjan mukaan. Psykologia tutkii käyttäytymistä. Sielu tarkoittaa elollisen olion henkistä olemusta tai henkisten ominaisuuksien kokonaisuutta erotukseksi aineellisista tai ruumiillisista ominaisuuksista. En kyllä osaa täysin määritellä sanaa sielukas, mutta olisiko se esim. yksilön henkisemmän ominaisuuden korostumista verrattuna ruumiilliseen ominaisuuteen tietyllä hetkellä?