Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

5.6.08

Asuinrakennuksemme julkisivusta

Viime kesänä toteutettu talon julkisivuremontti on enää muisto kesästä, jolloin muovipeitteet ikkunoissa sekä rakennustelineet muoviverhoineen estivät kesän näkemisen. Näihin aikoihin sisäpihan ulkorappauksen raaputus sisätiileen asti aiheutti käsittämättömän kovan rappauspölyn tunkeutumisen porraskäytävään. Oli surkuhupaisaa astua ulos ovesta hissikäytävään, kun askeleista jäi jälki lattiaan ja tuntui kuin lunta olisi satanut sisätiloihin. Ulos päästyä hahmotin pölyn seassa kaksi "lumimiestä", jotka yskivät nenäsuojuksensa takana. Vaistomaisesti tulin hämmästelleeni ko. kauheutta - säälitti nuo valkohaalarimiehet pölyn keskellä. Virolaiset haalaripojat siinä suorittivat julkisivuremonttia meille suomalaisille. Myöhemmin toki kadun puolelle siirryttäessä virolaisetkin olivat löytäneet paremman tekniikan pölyn kannalta.

Remontin lopputuloksena meille saatiin Töölön koru, niin kuin ystävättäreni joulukortissaan kirjoitti. Olen myös ylpeä siitä, että sain itsekin ns. Eskon puumerkkini julkisivuun. Ulko-oven yläpuolelle on lisätty kullatuin vanhanaikaisesti kirjoitetuin numeroin osoitenumeromme. Olin esittänyt siitä idean hallitukselle, koska aikaisempi pieni ja huomaamaton numero ohjasi sisäpihalle menevään porttikäytävään. Jos esim. tilaa taksin, löytyy nyt numero oikean sisäänkäynnin yläpuolelta. Hyvä.

Tähän taloon ihastuu enemmän ja enemmän. Suunnitteluarkkitehdin nimi on vielä selvittämättä, mutta talomme Etu-Töölössä kuuluu rakennusarkkitehtonisesti 1920-luvun erityisesti pohjoismaisiin suurkaupunkeihin levinneeseen klassismiin. Rakennuksemme on siis klassismia edustava kulmatalo, jonka ympärillä leviää eri suuntiin katsoessa kuuluisaa töölöläistä punatiiliarkkitehtuuria. Etu-Töölöstä löytyy myös klassismia edeltänyttä jugendia ja myöhempänä rakennettua funktionalismia. Klassismissa siirryttiin jugendia enemmän askeettisuuteen, mutta edelleen talon julkisivua ja erityisesti ulko-ovia sekä rappukäytäviä pyrittiin koristelemaan antiikin aiheiden mukaan ornamentein, pilasterein ja friisein. Oman talomme remontissa on nyt aikaisempaa enemmän korostettu niitä kohtia, jotka erottuvat seinän tasapinnasta. Itse maalausvärit ja ikkunoidenkin muodot ovat nyt suojellulle talolle ominaisesti hyväksytetyn mukaiset. Mikäs tässä on elellessä kauniissa talossa muiden kauniiden talojen joukossa. Vielä kun voi muistella, että edellinen asuinpaikkakin sijaitsi kuuluisassa klassismia edustavassa, arkkitehti Sonckinin korttelissa.

Virolaiset haalariherrat ovat enää muisto vain, kovastihan heidän lahkeensa tuossa ikkunoiden takana hyörivätkin viime kesänä. Pitäisi ehtiä vielä pestä kauniit, uudet, moniruutuiset ikkunat
juhannuskuntoon.