Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

24.4.08

Espanjan bussiturmasta tiedottaminen

Espanjan bussiturmasta tiedotettiin vajaa viikko sitten. Sunnuntaiaamupäivällä istuin valppaana Fuengirolassa kotisohvalla odottaen television ääressä mitä Suomen televisiossa kerrotaan tapahtumasta. Malagan kentälle vievällä moottoritiellä oli bussiturmassa kuollut yhdeksän suomalaista. Asia kiinnosti monella tavalla, myös ammatillisesti, mutta erityisesti tavallisena suomalaisena.

Ensimmäinen ihmettely oli siinä miksi valtiomahti oli ruorissa heti ensimmäisessä vaiheessa. Tiedottamisesta ei välittynyt ensimmäisten turman jälkeisten hetkien surun ilmausten aitous. Tilaisuus oli virkamiesmäinen eikä puheenvuoroissa välittynyt turman aiheuttama osanotto.
Erityisesti uuden, nuoren ja kokemattoman ulkoministerin puheenvuoro oli liiallista yrittämistä ja epäonnistui monessakin kohtaa. Vaikka on ymmärrettävää, että valtion tasolla hoidetaan yhteyksiä turmamaahan ja toimitaan niin kuin kuuluukin, ei niiden selvittely ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa ollut tarpeen. Ruudun edessä oli nähdäkseni tavallisia suomalaisia sekä erityisesti turman uhrien sukulaisia ja läheisiä. Tuli vaikutelma, että selonteko Espanjan viranomaisten välisestä yhteistyöstä oli se tärkein asia, suorastaan kehuttiin sitä, miten hyvin yhteistyö sujuu Espanjan ja Suomen välillä. Briiffausta oli saatu Espanjasta yms. Seurasi vielä luentomaisesti kohta1, kohta2, kohta3 yms. asioiden listaus. Ei järkyttynyt ja tyrmistynyt kuulijakunta tarvinnut mielestäni mitään luentoa, tuossa vaiheessa.

Ainoa puheenvuoro, joka kuulosti erittäin hyvältä, oli Aurinkomatkojen toimitusjohtajan puheenvuoro. Hänestä välittyi aito ihminen. Hän puhui rauhallisesti, mutta selkeästi, pitäytyen muutamassa käytännön kysymyksessä, jotka olivat tärkeitä turvallisuuden tunteen välittämisen kannalta.

Myöhemmin viikolla ajankohtaislähetykseen oli saatu Iltasanomien päätoimittaja, joka valitteli sitä, miten kaksikymmentä poliisia vartioi Seutulassa Malagasta saapuvien turmaan osallistuneiden kentälletulorauhaa toimittajien jäädessä ilman haastattelujaan. Poliisien läsnäolo oli hyvä. Toimittajien pitäisi jo vihdoin mennä itseensä ja miettiä millainen lähestymistapa on hienotunteista. Eikö jo edellisestä valituksesta (Jokelan koulun oppilaiden tekemä valitus) oppi ole mennyt perille?

Mielestäni turmasta tiedottaminen oli riittävää enkä kaivannut yhdenkään turmassa olleen suoraa haastattelua. Toimittajien faktatiedot asioista olivat riittäviä. Toinen asia on se, miten toimittajat voisivat vaikuttaa ylinopeuksiin ja rattijuopumuksiin. Mikseivät toimittajat metsästä juttuja niistä. Eivät ne jutut ole mitään harvinaisuuksia.