Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

28.4.08

Gibraltarilla

Noin kaksikymmentä vuotta on kulunut siitä, kun olen katsellut Välimeren pohjukkaa Istanbulin matkalla. Bosporin salmella saateltiin silloin Välimeren vesiä Mustalle merelle. Pari päivää sitten vesien virtauksia katseltiin Gibraltarin salmella, joka liittää Pohjois-Atlantin meren ja Välimeren.
Nyt on Välimeren pohjoinen puoli katseltu useasta eri kohteesta ja maasta käsin, samalla on huhuiltu Aasian ja Afrikan maanosien puolille.

Gibraltarille pääsee autolla noin puolessatoista tunnissa. Niemi alkaa näkyä hyvin pian Marbellan ohituksen jälkeen ikään kuin jäävuoren nousuna Välimerestä. Niemelle päästyä on vielä pitkähkö matka Espanjan puolta ja kaupunkia, mutta sitten puolen tunnin autojonotus johtaa rajalle, jossa virkailijoille heilutellaan nopeasti passeja autosta nousematta. Kohta ollaankin lentokentällä, sen pohjukassa. Kentältä lähti brittiläinen matkustajalentokone juuri vähän aikaisemmin.

Britannian osuus niemestä tuli tärkeäksi erityisesti toisen maailmansodan aikana. Tiettävästi saksalaisten sukellusveneitä ei päästetty läpi valvonnan tehokkuuden ansiosta. Niemi on edelleen sotilaallisesti ja strategisesti tärkeä Euroopalle. Öiseen aikaan salmella yritetään salakuljettaa ihmisiä Afrikan puolelta Eurooppaan, usein siinä myös onnistutaan. Salmi on kapeimmasta kohdasta vain 14 km.

Turisteille Gibraltar on tullut tunnetuksi Euroopan ainoasta vapaasti elävästä apinapopulaatiosta. Apinoista onkin kehkeytymässä riitaa, koska niitä halutaan harventaa lasten pelkäämisen takia ja siitä syystä, että ne jopa pyrkivät ihmisten asuntoihin. Tosin yhtään apinaa ei nähty omalla reissulla. Auton nokka oli jo apinavuoren puolenvälin korkeudella, parkkipaikalla. Korkea puntamäärä pääsylipusta ja ajatuskin apinan hyppäämisestä puskikosta olkapäälle sai vaihtamaan suunnitelmaa ja kääntämään auton. Gibraltarin Britannian puoli oli niin vaikeakulkuinen yksisuuntaisine kapeine katuineen, että alkoi melkein tulla ahtaan paikan kammo. Auton raapiintumista sai myös pelätä eikä vapaita parkkipaikkojakaan ollut tarjolla. Täytyy ottaa uusi reissu verottomaan kaupunkiin paremmalla ajalla.

Britannian itsehallintoalueena Gibraltar säilyy edelleen kansalaisten tahdosta. Pieni alue on sullottu täyteen kaikkea. On satamaa, lentokenttää, apinavuorta, Euroopan eteläisimmän niemen katselupaikkaa, linnoitusta, keskustaliikkeitä ja kapakoita. Rantaa alueella on 12 km ja laivojen katselu oli yksi mielenkiintoisimmista asioista. Kallio nousee jopa puolenkilometrin korkeuteen, seinämä on toiselta puolen niin jyrkkä, että roikkuukohan siinä seinämässä edes apinoita. Koko alueen koko on 6.5 km, joten auton käyttö oli kuitenkin tarpeellista, vaikka suuremmista turistibusseista näytettiin siirryttävän pienempiin sukkulabusseihin liikkumisen helpottamiseksi. Marokon puolella käyminen on suunnitelmissa myöhemmin ja onhan salmen toisella puolen Espanjan Ceuta -kaupunkikin.