Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

10.4.08

Helsinki säilyi vapaussodassa

Tammikuussa 1918 Helsingissä oli 16000 venäläistä sotilasta ja Suomenlinnassa (ent. Viapori) oli tuhat venäläistä. Punaiset suunnittelivat Helsingin pommittamista. Suomenlinnassa oli sijoitettuna 463 tykkiä, joilla Helsinki olisi pystytty pommittamaan maan tasalle tunnissa. Silloista linnoitusta pidettiin tulivoimaltaan Gibraltarin ohella maailman parhaana. Venäläiset ja punaiset suunnittelivat siis Helsingin valloittamista.

Kuitenkin tykit riisuttiin venäläisten ja punaisten silmien edessä heitä nenästä vetäen - aseina pelkät työkalut ja röyhkeä viekkaus. Juuri ennen kuin Helsingin tulittamiskäsky oli annettu 21 suomalaista miestä sabotoi tykistön. Kyseessä oli suomalaisten ammattimiesten uhkarohkea operaatio. Operaatiota johtivat konepajajohtaja Allan Staffans sekä hänen työnjohtajansa Juho Vanhanen.

Staffans oli jo aikaisemmin ruvennut suunnittelemaan satojen kilojen painoisten tykin lukkojen poistamista. Vanhanen taas osasi venäjää. Staffans viekasteli, että lukkojen purkaminen ja varastoiminen kuului Brest-Litovskin rauhansopimukseen. Vanhanen puolestaan hankki kulkulupapaperit Ferro-insinööritoimistolle. Kulkulupaan suomalaiset lisäsivät tekstin, joka valtuutti tykkien lukkojen poistamiseen. Vartijat olivat estämäisillään operaation, mutta heidät suostuteltiin kertomalla, että lukkoja ei viedä saarelta pois, että ne vaan varastoidaan. Miehet veivät kuitenkin tykkien tärkeät pikkuosat tai vahingoittivat niitä.

Tykit ehdittiin juuri ja juuri riisua ennen Helsingin taisteluja. Molemmat johtajat joutuivat vaikeuksiin, kun kepponen huomattiin. Viaporissa venäläiset ja punakaartilaiset yrittivät kaikin tavoin mutta turhaan saada tykkejä toimimaan. Suomenlinnaksi nimetyn Viaporin Kustaanmiekan salkoon nostettiin Suomen leijonalippu ensi kertaa 12.5.1918.

Staffansia ja Vanhasta on kiittäminen vapaasta ja itsenäisen Suomen Helsingistä.
Vaikka Ilta-Sanomia pidetään yleensä ns. lööppilehtenä, niin tämä artikkeli 29.3.08 Helsingin pelastajista oli yllättävän mielenkiintoinen. Juha-Pekka Tikka kuvasi miten suomalainen uroteko tapahtui lähes ilman laukauksia ja verta. Artikkelissa oli myös valokuvattuna väärennetty kulkulupa.

Historiallinen tietämykseni sai tärkeän lisän yllä olevasta kuvauksesta miten Helsinki liittyi vapaussotaan, joka oli alkanut Laihialla ja päätettiin Helsingin voitonmarssiin.