Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

15.6.07

Kesäjäätelö

Odottelen innolla pääseväni ensimmäisen kerran tänä kesänä jäätelökioskille. Kyseisen kioskin on oltava ehdottomasti Helsingin Jäätelötehtaan. Helsinki-info -lehdestä löysin tiedot, että tehdasta edustaa viisi kioskia. Töölössä on yksi ja Kaivopuistossa kolme sekä koko vuoden auki oleva Forumin myyntipiste. Nyt siis unelmoin pääsyä Töölön kioskille, josta ostaisin suuren annoksen ihanaa jäätelöä ja sitten jännitän pysyvätkö kaikki jäätelöpallot tötterössä syönnin loppuun asti. Nimittäin ikä ei laannuta sitä suunnatonta pettymystä, kun jäätelöpallo putoaa tötteröstä.

Oli mielenkiintoista tietää miten italialaiset Magin suvun veljekset perustivat Suomen vanhimman jäätelötehtaan Helsingin Keskuskadulle. Tehtaan jäätelöresepti on siis lähtöisin Italiasta. Nykyään Mäkelänkadulla toimivaa tehdasta pyörittävät nyt toisessa polvessa olevat sisarukset Anette ja Tina. Jäätelötehtaan kilpailuvaltteina toimivat isot annokset ja aina tuore jäätelö. Se minkä tehdas tuottaa tänään, myydään huomenna.

Kun kerran olen päässyt Helsingin Jäätelötehtaan jäätelön makuun, kaikki muut jäätelöt maistuvat sekundalta. Kesäillan autoajelumme päättyy muutaman kerran kesässä Töölön jäätelökioskille. Sitten seuraa harras keskittyminen ihanan jäätelön syöntiin.

13.6.07

Kotiapteekki

Jokaiseen kotiin kannettu Orionin Kotiapteekki -lehti kertoo miten ensi vuonna otetaan käyttöön sähköinen resepti. Apteekki saa tällöin tiedot reseptistä suoraan sähköisestä reseptikeskuksesta. Uudistus tuo varmaan luotettavuutta lääkkeiden jakeluun. Voidaanko enää uuden järjestelmän aikana esim. väärentää reseptejä? Rikollisille saattaa tulla tukalammat ajat.

Sama lehti kertoo, että Burana on äänestetty jo seitsämännen kerran vuoden luotettavimmaksi särky- ja kipulääkkeiden tuotemerkiksi. Valinnan ansiosta merkki on saanut luotetuin merkki -logon. Sama luotetuin merkki -logo on Nokian matkapuhelimella, automerkki Toyotalla, huonekaluliike Askolla, päivittäistavararyhmäketju S-ryhmällä, kosmetiikkamerkki Lumenella sekä kahvituote Juhla Mokalla.

Täytyy kyllä todeta, että kotiapteekissamme Buranaa ei ole. Asperin ja Disperin ovat tehtävässään toimineet parhaiten. Muistelen, että lapsuuskodin apteekissa oli kamferitippoja, sinkkipastaa ja ehkä Hota-pulveria. Nettitietojen mukaa kamferitippoja valmistetaan vieläkin, ja että Helsingin apteekeista Willhelmin apteekissa tippoja myydään. Tietojen mukaan erityisesti Ruotsin laivalta saapuu kamferitippojen ostajia. Kamferi voisi olla hyvä rauhoittaja edelleenkin sydämen rytmihäiriöihin. Sitähän tiputettiin aikoinaan sokeripalaan. Flunssan iskiessä saatettiin sivellä kamferisalvaa nenän alle.

Ajasta iäisyyteen siirtynyt veroprofessori Kari S. Tikka oli päätynyt pohdiskeluissaan siihen että, jos ihminen nauttii päivittäin määräannoksen punaviiniä, oliiviöljyä, mustikkakeittoa ja vihreää teetä, hän muuttuu käytännöllisesti katsoen kuolemattomaksi. Kevään kukkia ja kasveja seuratessa pohdiskelen minäkin miten paljon noista voisi valmistaa erilaista elämän lisävoimaa. Jostain syystä en vain saa aikaiseksi tehdä edes voikukan lehdistä salaattia tai nokkoskeittoa. Kamferia tuotetaan ulkomailta, Itä-Aasiasta kamferipuusta. Suomalainen, kemisti Komppa rupesi valmistamaan esimmäisenä maailmassa kamferia teollisesti.