Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

22.2.07

Presidentin vaalitapa

Presidentin vaalitapa on tuotu julkiseen keskusteluun, koska presidentin valtaoikeuksia ryhdytään mahdollisesti supistamaan seuraavalla eduskuntavaalikaudella ja myös siksi, että nykyinen presidentti ei enää jatka seuraavalla kaudella. Tilanne käsitellä asiaa on sopiva.

On tuotu uusi malli valintaan, eduskunta valitsisi uuden presidentin. Näin silloin, jos presidentin valta supistetaan edustamistehtäviin ja arvojohtamiseen. Malli ei kuitenkaan näytä saavan oikein kannatusta ja hyvä niin. Kansan tulee saada valita seuraavakin presidentti vallalla tai ilman valtaa. Nykyinen presidenttikin puhui uudenvuoden puheessaan kansalaisyhteiskunnasta. Juuri vaalien kauttahan kasalaiset pääsevät vaikuttamaan.

Juhlaseremonioissa presidentin edustavuus olisi tärkeää. Arvojohtamisessa ja mahdollisesti sisäpoliittisissa ristiriitatilanteissa tarvitaan kuitenkin lisäksi muita kuin näitä kuninkaallisia ominaisuuksia. Valittavalla presidentillä tulee olla vahvaa ihmisten johtamiseen liittyvää sisäistä näkemystä, rohkeutta ja tahtoakin esittää hyvään elämiseen liittyviä päämääriä ja keinojakin. Esimerkkinä tässä roolissa minulla toimii nykyinen arkkiatri, lääketieteessä. Aika näyttää mihin valintamalliin ja valtaoikeuksiin uuden presidentin kohdalla päädymme.