Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

23.12.06

Joulukinkku

Joulukinkun paistoprosessi ei sitten sujunut ongelmitta tänäkään jouluna. Sormeen tuli lievä palovamma, muistaakseni näin on käynyt joka joulu.

Kinkun saaminen kelmun sisään ja uuniin ei ole mikään ongelma. Kun kinkku on valmis otettavaksi uunista niin sitten onkin jännitysmomentti, josko tänä jouluna kaikki tapahtuisi siististi. No eipä tietenkään! Kahdeksankiloisen kinkun potka rikkoi nostohetkellä pussiin reiän, ja siitä alkoi virrata kuumaa kinkkulientä uunin viereen lattialle. Oli reagoitava salamannopeasti miten toimia, kun lientä valuu parketille ja kinkku pitäisi saada keittiöpöydälle. Yllättävään tilanteeseen kuuluvat myös ärräpäät ja
voihkinat. Liemen valumisesta huolimatta nostin ritilän reunoista. Toivoin kinkun pysyvän ritilällä uhkaavasti pullistelevasta ja repeytyneestä kelmupussista huolimatta. Onneksi metrin siirto ja nosto pöydälle onnistui. Tietysti kävi sitten seuraavaksi niin, että limelle varattu astia kupsahti lavuaarissa, ja kuuma liemi valui viemäriin. Sinne se meni eikä tulisi manaamallakaan ylös. Ei muuta kuin kuumaa vettä päälle valutuksena ja toivoa sopii, ettei putki tukkeennu. Kamaran poistaminen oli myös yhtä sotkua, kun prosessin hallinta oli jo kerran ruvennut falskaamaan.

Kinkku saatiin kuitenkin lautaselle, mutta siivousta tapahtui useassa erässä. Piti puhdistaa uuni, keittiön lattiaa, kaappien reunuksia, keittiöpöytä ja lavuaarit useampaankin kertaan. Kostotoimenpiteenä kinkku on nyt "naamallaan" jääkaapissa, potkapää pystyssä. Uhkaan myös ostaa seuraavana jouluna vain pienen kinkun, jota voi jotenkin pitää hallinnassa. Miksiköhän tuollainen iso möhkäle tuli ylipäätään hankituksi?

22.12.06

Laajakaista

Minua on pidemmän aikaa ärsyttänyt tietokoneeseen liittyvä käsite laajakaista. Käsitteen nimeämisessä on mielestäni menty "pahasti metsään". Kun katselen fyysisesti laitteita, ne eivät ole laajoja vaan pieniä eikä niissä löydy kaistan kaistaa. Toiminnallisesti laajakaistayhteys on nopeampi ja sujuvampi kuin puhelimella otettu modemiyhteys. Olen tullut siihen johtopäätökseen, että nimeämisvaiheessa on esiintynyt jonkinlaista hulluutta eli kaistapäisyyttä. Uuden teknologian laitteissa tulisi olla osuvammat nimet. Ehkä pitäisi pyytää lausunto kuluttajilta eli laitteen käyttäjiltä.

19.12.06

Joulunaika

Joulu on siitä hyvä juhla, että siihen liittyy niin paljon perinteisiä ohjelmia: pikkujoulut, joulukonsertit, vuoden viimeiset kokoukset ja tapaamiset, erilaiset päätösjuhlat, varsinaiset joulunpyhävalmistelut juhlineen, hartauksineen, muistamisineen ja lahjoineen. Vietetään esimerkiksi juhannukseen verrattuna paljon pitkäkestoisempaa juhla-aikaa. Tästä seuraa se, että väistämättä syntyy kiirettä jossakin vaiheessa.
Vuoden rytmissä juuri joulun aika ja kaikki siihen liittyvä on suomalaisille mitä parhain pitkän, pimeän ajan helpottaja. On uutta ja merkittävää puuhailua vuoden pimeimpään ja harmaimpaan aikaan. Kun joulu sitten vihdoin saapuu, on valoisuuden lisääntyminenkin alkanut.