Mitä on meneillään?

Blogissani kommentoin ajankohtaisia yhteiskunnallisia tai muita asioita.

4.5.12

Mustarastas, lintumaailman ystävä

Lintujen muuttoaikataulut lienevät lopuillaan. On jo nähty pääskysiäkin. Odotan innolla kesäpaikalla mustarastaan tapaamista. Mustarastas on siitä mukava lintu ulkoiselta olemukseltaan, että sen tunnistaa ja erottaa helposti, lähinnä koiraspuolisen. Kaikki muut pikkulinnut ovat niin sekalaista "höttöä" ja väreiltään harmaita, ettei niiden lajeista pääse perille kukaan. Kerran piti oikein kahden lintukirjan kanssa moneen kertaan pyöritellä kuollutta "jotain pientä lintua", mutta tunnistamiseen jäi edelleen useampikin vaihtoehto. Suututtaa moinen sekavuus. Miten nuo lintubongarit muka pystyvät erottamaan lentävän, harmaan sekasikiön ja nimeämään näkemänsä. Itse aion keskittyä nyt mustarastaaseen, koska luoja ei ole antanut parempia tunnistamistaitoja. Mustarastaskoiraalla on sentään selkeästi musta ruumis ja keltainen nokka. Siinä kaikki. Ei mitään viiruja tai pilkkuja siellä sun täällä.

Tämä ystäväni, mustarastas lukeutuu muuttolintuihin. Lähtee syksyllä Keski- tai Etelä-Eurooppaan ja palaa keväällä. Nyt se on jo pesimäpuuhissa. Poikkeuksiakin muuttoon on. Pelästyin ja hämmästyin joulun jälkeen roskien vientimatkalla vierestäni kuuluvaa rapinaa. Mustarastas siinä pelmahti lentoon joulukuusten seasta.
Kysyin heti, että mitä sinä siinä teet? Kyllä sille tuli varmaan ikävä talvi Suomessa. Kaikki lumentulo ja pakkasethan vasta alkoivat.

Viime vuonna mustarastas valittiin parhaimmaksi lauluääneksi. Se ohitti viitakerttusen ja satakielen. En ollenkaan ihmettele valintaa. Mustarastas on mitä mainioin laulaja. Minua onnistaa lisäksi se, että tuota ihanaa ääntä voi kuulla sekä kesäpaikalla että Espanjassa. Keskikesällä mustarastas istahtaa usein samaan tiettyyn aikaan, ennen iltaseitsemää korkean antennin nokkaan. Sieltä se tähyilee tienoota ja lauleskelee ylvään sopraanon tapaan samalla tavalla toistuvan sävelmän. En mitenkään malta olla hiljaa ja vain kuunnella. Huutelen kannustusviestejä ja kiittelen hienosta esityksestä. Taputtaminenkin olisi paikallaan. Vietämme usein yhdessä iltahetken. Kohta taas hienot esitykset alkavat.

Myös Espanjassa aamulla voi herätä mustarastaiden kuhinaan, kun ne heräilevät "kanjonin" kasvillisuuden seassa olevissa pesissään.Mustarastas on lajina tärkein lintu, talon ympärillä lentelevänä. Päivällä ja iltapäivällä se ihastuttaa lyhyillä lennoillaan parvekkeen tuntumassa. Samalla se huiluttaa kauniin sävelen.
Siinäkin tilanteessa on annettava kannustuksia ja yritettävä päästä vuorovaikutukseen.Mustarastas on lintukirjan mukaan oppivainen lintu. Se voi oppia puhelinten soittoääniä, ambulanssien ääniä ym. Illalla voin kuvitella, että mustarastas jälleen "kanjonin" puolella seurustelee perheensä kanssa ja laittaa lapsiaan nukkumaan. Sen päiväinen kuhina kasvillisuuden seassa kuuluu.

Mustarastas on suuri ilon aiheuttaja lintumaailman edustajana enkä kaipaa mitään "harmaavarpusia". Kun vielä osaisi sen kieltä. Kirja kertoo, että lentoonlähdössä se päästää tsuk-uk-uk tai tsjak, varoittaessaan pint, pint, pelästyneenä gigigigigi sekä kutsu- ja lentoäänenä sirahava sriih.